VEŠTAČKO SRCE SMANJUJE LISTE ČEKANJA ZA PRESAĐIVANJE: Radi na baterije, a poznata i cena uređaja (VIDEO)

Tvorci ističu da funkcioniše kao pravo srce!

Pixabay.com

Posle dugog čekanja na dozvolu Evropske komisije, u drugom kvartalu 2021. godine počeće masovna proizvodnja i prodaja veštačkih srca kompanije Carmat.

S obzirom na stalni nedostatak donatora, ovaj uređaj će služiti kao alternativa doniranim organima, te se nadaju da će pomoći srčanim bolesnicima.

Na ovom projektu se radi trideset godina:

Ideja iza ovog srca, koja je “rođena” pre trideset godina, je ta da se napravi uređaj koji bi zamenio transplantaciju srca, uređaji koji fiziološki radi kao ljudsko srce, pulsira, samoregulira i kompatibilno je sa krvlju  ističe predsednik Carmat kompanije, Stefan Pijat.

Kompanija je htela da dobije odobrenje EU kako bi svoj uređaj dostavili ljudima  koji se ne mogu uzeti u obzir kada je u pitanju lista čekanja za transplantaciju srca. Ovaj uređaj radi na baterije i težak je 900 grama, dok je srce čoveka teško oko 300 grama. Koštaće više od 180.000 dolara.

Ne želimo da budemo zlobni, ali moramo da se zapitamo da li će uz njega stići i punjač ili će i Carmat poći putem poslovnog modela kompanije Apple. Šalu na stranu, srčani problemi spadaju u jedne od najčešćih uzroka smrti u svetu, te ovakav jedan uređaj zaista može uticati da donese dobru promenu!

Preko 2.000 ljudi je na listi čekanja za transplantaciju srca i to samo u zemljama koje su članice Evropske unije, Carmat planira da prva veštačka srca pomognu pacijentima iz Nemačke i Francuske.

Pogledajte u video snimku kako to izgleda!