VIBER IMA VAŽNO OBAVEŠTENJE! 4 saveta kako da nikada NE POSTANETE ŽRTVA zloupotreba na internetu

Usled sve češće pojave raznih opasnih onlajn igara za decu i izveštaja o nasilju na društvenim mrežama i raznim sajber-prevarama, Viber je pripremio kratku, jasnu i korisnu video poruku za decu, njihove roditelje i sve korisnike o tome kako se zaštititve i od ovih neželjenih pojava.

Viber
Promo

Viber je spremio četiri osnovne preporuke o samozaštiti prilikom korišćenja aplikacija za razmenu poruka – kako bi bezbedno i uz korišćenje bogatog sadržaja mogli da nastavite da četujete, pričate, razmenjujete video klipove, fotografije i stikere.

Prva preporuka: Nikada ne delite vaš broj sa nepoznatim osobama

Pošto Viber ne prosleđuje profile svojih korisnika, to je jedini način kako mogu da vas pronađu na internetu, dođu do vašeg broja i počnu da vas uznemiravaju.

Druga preporuka: Iskoristite opciju u meniju vašeg četa da blokirate osobe koje vas uznemiravaju

Posle nekoliko prijava od strane više oštećenih korisnika, Viber će takvim ljudima zauvek isključiti mogućnost da koriste tu aplikaciju i nastave sa raznim zloupotrebama.

Treća preporuka: Ako vam se bude desilo da primate takve poruke, odmah se obratite vašim roditeljima i nastavnicima radi prijave maltretiranja

Četvrta preporuka: Proverite da li je broj osobe sa kojom pričate

Da biste bili sigurni u to da je u pitanju željeni sagovornik, a ne osoba koja je kopirala ili lažirala nečiji profil. Kopiranje i lažiranje profila korišćenjem tuđeg imena ili fotografije je lako i često se radi, dok je na ovaj način nemoguće otuđiti nečiji telefonski broj.

Zahvaljujući sistemu enkripcije celog toka razgovora, Viber obezbeđuje da samo Vi i Vaš sagovornik znate o čemu pričate, i da samo vi posedujete sve informacije i podatke koje unutar njega razmenite. Ova aplikacija ne čuva sadržaj vaših razgovora niti lične podatke na svojim serverima, što znači da ste samo vi suvereni vlasnik vašeg identiteta i sadržaja lične komunikacije.