VODIČ KROZ KOMPLETAN PROCES: Kako da što bolje PRODATE svoj stari automobil?

Želite da prodate svoj polovan automobil, ali ne znate koji je najbolji način? Uz ovih nekoliko koraka ćete imati jasne smernice šta treba da radite i kako da optimizujete preduzete radnje.

Automobili
Pixabay.com

Mnogi vlasnici automobila bar jednom dođu u situaciju prodaje automobila. Međutim, nije redak slučaj da se kupoprodaja obavi na preporuku, pa ne prođu baš svi kroz kompletan proces prodaje.

Ono što najčešće brine vlasnike koji žele da prodaju automobil je koliko vremena će biti potrebno, kako da se odredi cena, pitanja kupaca, ugovori itd. Naravno, svi ovi parametri su izuzetno bitni, ali posebna pažnja se treba posvetiti glavnom cilju, a to je novac. Dakle, važna je cena otkupa automobila, jer nam od nje direktno zavisi i krajnji uspeh prodaje. U nastavku teksta saznajte kako da što jednostavnije i brže prodate svoj automobil.

Prikupite papire i potrebna dokumenta

Bitno je da znate da imate što celovitiju prateću dokumentaciju jer to kupce asocira na kupovinu u salonima automobila, gde dobijaju garanciju i imaju sigurnost. Bez određene dokumentacije se ni ne može obaviti kupoprodaja, tako da je ova tačka nezaobilazna.

Kada imamo dokumentaciju i imamo automobil, već je mnogo bolje, delujemo ozbiljnije i privlačnije za kupce. Šta još možemo da uradimo?

Provera stanja automobila i eventualno servisiranje

Želimo da naš kupac bude zadovoljan, bez obzira što možda nemamo auto plac. Treba da mu prodamo vozilo koje je u dobrom stanju. Nije važno što nas to može koštati, uračunaćemo taj novac pri formiranju cene. Proverite i svu dodatnu opremu koja ide uz auto.

Pored toga, možemo imati i neprijatne situacije nakon prodaje, jer smo prodali vozilo koje nije bilo u pristojnom stanju. Zato automobil mora biti funkcionalan i bez skrivenih kvarova.

Sredite auto i doterajte ga za prodaju

Šanse da će se nekome dopasti auto su daleko veće ako je auto potpuno čist. To mu daje svežinu i podmlađuje mu izgled. Operite auto, ispolirajte ga i usisajte. Obratite pažnju i na najmanje sitnice i potrudite se da auto izgleda što lepše. Par sitnih detalja, ukoliko zapadnu kupcu za oko mogu mu razviti simpatije.

Ako smo sve ovo uradili, naš auto je spreman. Šta nam još nedostaje da bismo mogli da ga ponudimo potencijalnom kupcu?

Određivanje cene polovnog automobila

Želimo da što više novca dobijemo od ove prodaje, ali ne i da odbijemo veliki broj kupaca previsokom cenom. Sa druge strane i previše niska cena može biti sumnjiva. Dakle, moramo naći neku zlatnu sredinu.

Budite u toku, cene mogu znatno da variraju u zavisnosti od situacije na tržištu. Na primer, pojava pandemije korona virusa je uticala znatno na cene automobila. Stoga bi tebalo imati u vidu i okolnosti u kojima prodajemo automobil.

Kako naći sredinu? Pogledajte kako se kreću cene modela koji prodajete, pritom sličnih specifikacija. Cena vašeg automobila u većini slučajeva ne bi trebalo da drastično odstupa od prosečne cene sa oglasa. U zavisnosti od cene po kojoj ste ga kupili, pređene kilometraže i generalnog stanja. Uzmite u obzir što više faktora i ne postavljajte ni cenu kojom ćete na kraju biti nezadovoljni.

Spremni smo, samo još da o tome obavestimo naše potencijalne kupce.

Sastavite oglas koji će prodati vaš automobil

Oglas treba da sadrži što više korisnih informacija o vašem vozilu. Postavite se u ulogu kupca i prema tome pišite opis oglasa. Pokušajte da zainteresujete ljude da vas pozovu i da dođu do vas i vašeg automobila. Nezaobilazan segment oglasa su slike. Slike su od izuzetne važnosti za uspešnost prodaje. Dobre slike mogu povećati interesovanje za vašim kolima, zato se potrudite da imate što više kvalitetnih slika.

Imajte u vidu da su potencijalni kupci i oni informisani i oni skoro potpuno neinformisani. To će vam pomoći da vidite stvari iz više uglova.

Danas imate na raspolaganju ogroman prostor za oglašavanje, potrudite se da ga iskoristite najbolje moguće. Na svim mestima gde možete besplatno postaviti svoj oglas obavezno to učinite. Takođe, tu su auto placevi, ljudi koji otkupljuju automobile, generalno posrednici. Vaši prijatelji i poznanici ne treba da ostanu zanemareni, razglasite svima da prodajete auto.

Ukoliko želite da uložite u bržu i efikasniju prodaju, svakako možete i platiti reklamiranje na mnogim internet sajtovima.

Budite dostupni za svoje kupce

Pripremite se za mnoštvo pitanja od strane vaših kupaca i javljajte se na telefon. Ne dozvolite da vam zbog nepažnje promakne neko koje baš želeo da od vas da kupi. Sve ste dobro uradili, dali ste sve od sebe, vaš oglas je privukao nekog, ne dajte da zbog kontakta sa vama odustanu.

Obezbedite kupcima test vožnju kako bi se dodatno upoznali sa automobilom

Izaberite neko sigurno mesto gde možete ponuditi zainteresovanim potencijalnim kupcima da isprobaju vaš automobil i da kompletiraju utisak o istom. Budite u kolima pri test vožnji i trudite se da im bude što prijatnija, bez da im pokušavate prodati auto. Tada odgovarajte na njihova pitanja i ugodite im.

Ukoliko žele da pregleda još jednom auto, to treba da obave o svom trošku.

Kupoprodajni ugovor i njegovo zaključivanje

Nakon test vožnje, potencijalni kupac je na samo jedan korak do kupovine. Ako želi da se cenka sa vama, automobil mu se definitivno sviđa, što treba iskoristiti. Ako niste vešti u cenkanju, nemojte uopšte ulaziti u pregovore. Jednostavno ili prihvatite njegovu cenu ili je odbijte.

Kupoprodaja, odnosno prenos vlasništva vozila možete da obavite i prilikom registracije, što je i najbolji trenutak jer se tada sve dažbine državi plaćaju o istom trošku. Ugovor o kupoprodaji je važeći samo ako je potpisan i overen kod notara, opštinskog ili sudskog pisara.

Ukoliko je vozilo registrovano, kupac mora da plati izdavvanje nove saobraćajne dozvole i nove registarske tablice (ako se menja registarsko područje). Takođe je dužan da nakon potpisivanja ugovora u roku od 15 dana prenese apsolutna prava na sebe i plati za to, čime vozilo postaje u potpunosti njegovo.

Ukoliko budete pratili ove savete i usvojili ove preporuke, mnogo ćete lakše i jednostavnije prodati svoj automobil!