ZA LJUDE NA KRAJU NEĆE BITI POSLA: Ova zanimanja će izumreti zbog veštačke inteligencije

Koje će sve poslove preuzeti veštačka inteligencija? Grupa profesora sa nekoliko uglednih američkih univerziteta pokušala je da da odgovor na to pitanje.

robot
pixabay

Grupa profesora sa Njujorškog Univerziteta, Prinstona i Univerziteta u Pensilvaniji svojim novim radom pod nazivom “Kako će četbotovi poput ChatGPTa uticati na profesije i razne industrije?” su pokušali da rasvetle koja bi to zanimanja prva bila na udaru najbrže rastuće tehnologije na svetu.

Iako naučni rad još uvek nije u potpunosti završen, rezultati su fascinantni.

“Smatramo da će nova otkrića u veštačkoj inteligenciji najviše pogoditi radnike u telemarketingu, zatim profesore koji u srednjim školama predaju jezike, književnost i istoriju”, navode naučnici.

Među glavnim industrijama u kojima bi veštačka inteligencija mogla postati dominantna su pravni i financijski sektor.

Ključno je bilo prepoznati deset područja u kojima je veštačka inteligencija najviše napredovala (prepoznavanje slika, prepoznavanje govora, modeliranje jezika, apstraktne strateške igre…) i povezati ih sa 52 veština koje ljudi koriste u svojoj profesiji”, objavio je jedan od profesora.

Dakle, učitelji i zaposleni u finansijskim službama, prema ovim istraživanjima, mogli bi biti prve žrtve ChatGPTa.

Ipak, treba naglasiti kako ChatGPT još uvek nije najprecizniji u davanju pravih informacija, što dovodi u pitanje kako će podučavati druge o istoriji. Takođe, ChatGPT nije baš napredan u matematici, što je veština od presudnog značaja za finansijski sektor.