ZAŠTITITE VOZILO OD KORONE: Evo kako da pravilno dezinfikujete svoj automobil

Budite sigurni da ste uklonili koronavirus i sve mikrobe iz svog vozila

Automobil Vožnja Volan
Pixabay.com

Tokom pandemije korona virusa svugde se preporučuje pojačana higijena, pa ne treba zaboraviti ni automobil.

Ipak, nisu svi upućeni kako da to pravilno urade, a da u isto vreme budu sigurni da su dobro dezinfikovali unutrašnjost svog vozila.

Moramo imati u vidu da se u našim vozilima nalazi veliki broj materijala sa kojima smo u kontaku pri svakom ulasku u vozilo, kao i da korona virus opstaje na velikom broju njih i po nekoliko dana.

Počnite sa usisavanjem

Ako odavno niste čistili automobil, trebalo bi da počnete sa usisavanjem i generalnim čišćenjem đubreta u njemu, ukoliko ga ima. U fokusu treba da vam budu bacili. Ako verujete da je unutrašnjost vašeg vozila bila izložena virusu, najbolje bi bilo da nosite rukavice tokom čišćenja.

Unutrašnjost automobila je skup različitih tkanina i tvrdih površina, pa stvari kao što su izbeljivač i sredstvo za dezinfikovanje ruku, koje ubijaju virus, mogu da oštete neke materijale u vašem vozilu.

Ako imate proizvode isključivo namenjene održavanju unutrašnjosti automobila, njima možete da uklonite velike količine prašine i prljavštine. Tako nećete dezinfikovati površine, ali ćete ih kasnije lakše čistiti.

Dezinfikovanje mesta sa kojima ste u kontaktu

Kada završite sa prvim korakom čišćenja, treba da pređete na dezinfekciju. Prema savetima stručnjaka, najefektivniji u borbi protiv koronavirusa su sapun i voda, a kako većina sapuna sadrži blage deterdžente, oni neće biti toliko štetni za unutrašnjost vašeg automobila.

Za korona virus nije važno da li je voda hladna ili topla, sve dok se kombinuje sa sapunom. Za čišćenje možete koristiti krpe ili mikrofiber peškire, koji će biti nežniji prema površinama u automobilu. Potpuno pokvasite krpu i iscedite svu suvišnu vodu pre nego što išta obrišete, jer sigurno ne želite da vam ceo auto bude mokar posle čišćenja.

Zatim se bacite na delove koje najviše dodirujete, kao što su drške na vratima i volan, menjač, radio, sigurnosni pojas i sve drugo sa čim ste često u kontaktu.

Ne zaboravite i naslone za ruke i deo između prednjih sedišta, kao i sva sedišta u vozilu. Trebalo bi da za svaki slučaj pređete preko svih površina, ali ove navedene nikako ne bi trebalo da propustite.