ZLU NE TREBALO! Naučite šta da radite u slučaju SAOBRAĆAJNE NESREĆE

Saobraćajna nesreća predstavlja jedan od najneprijatnijih događaja koji mogu da vas zadese prilikom vožnje. Izuzev stresa koji izazovu, nezgode u saobraćaju zdravstveno i životno su ugrožavajuće. Ukoliko ste izašli nepovređeni iz saobraćajne nesreće, a vaš automobil je apsolutno uništen, u neku ruku možete se smatrati srećnikom.

Sudar
Pixabay.com

Nakon ovakve situacije, veliki broj vozača ne zna koje su opcije sa potpuno slupanim automobilom. Ne dozvolite da vam uništen automobil ili drugo vozilo skuplja prašinu – rešite se havarisanih vozila i napravite prostor za novo prevozno sredstvo.

Ipak, pre nego što na red dođe ovaj korak, potrebno je upoznati se sa pravilima postupanja prilikom saobraćajne nesreće. Upravo tim povodom, napisali smo tekst koji će vam pružiti neophodne informacije.

Kreirajte bezbednu sredinu i pozovite pomoć na putu

Saobraćajne nesreće se jedna od druge razlikuju uglavnom po ozbiljnosti, odnosno količini štete na vozilu, ali i stanju učesnika u nesreći. U zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, trebalo bi postupati po određenim pravilima koja su propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja.

Prvi korak koji treba da preduzmete jeste isključivanje motora vozila. Na ovaj način smanjujete rizik nastanka još veće štete poput požara ili eksplozije. Zatim uključite sve pokazivače pravca. Dok ste još u automobilu obucite reflektujući prsluk kako bi vas drugi učesnici u saobraćaju uočili.

Baš iz tog razloga, važno je da vam se reflektujući prsluk nalazi nadohvat ruke, blizu vozačevog sedišta, a nikako u gepeku. Sledeći korak je izlazak iz vozila i postavljanje sigurnosnog trougla.

Sigurnosti trougao postavlja se na 50 m od saobraćajne nesreće, ukoliko je do nezgode došlo van naselja. Ako se saobraćajna nezgoda ipak desila u naselju, trougao treba staviti na udaljenosti od 10 m.

Postavljanjem sigurnosnog trougla kreirate sigurnu sredinu i obaveštavate vozače koji se približavaju da uspore.

Ako ste jedini učesnik u saobraćaju, odnosno ako ste sleteli sa puta, udarili u neki objekat i slično, pozovite pouzdanu šlep službu i na bezbednom mestu sačekajte njihov dolazak.

Ako je u saobraćajnoj nezgodi učestvovao još jedan ili više vozila, proverite zdravstveno stanje vozača i drugih učesnika, te nastavite sa primenom propisanih postupaka.

U kojim situacijama treba zvati nadležne organe – šta zakon nalaže

Nakon obezbeđivanja mesta nesreće, ako su svi učesnici u dobrom zdravstvenom stanju i ako je došlo do minimalne štete, potrebno je pristupiti popunjavanju Evropskog izveštaja. Evropski izveštaj obavezan je deo opreme automobila, a dobijate ga po registraciji vozila. Ovaj izveštaj popunjava se u slučaju manjih materijalnih šteta – do 200.000 dinara i što je još važnije, gde nema povređenih lica.

Da bi Evropski izveštaj bio popunjen, važno je da se svi učesnici usaglase o odgovornosti za nastanak nesreće.

Nakon toga, osiguravajuće kuće bi trebalo da isplate nastalu štetu. U svim drugim slučajevima, kada lica ne mogu da se dogovore i usaglase, najpogodnije je pozvati nadležne organe unutrašnjih poslova. U slučaju povreda vozača ili drugih lica, obavezno je nazvati i hitnu pomoć.

U ovim situacijama, ne smete pomerati vozila kako bi službeno lice moglo da izvrši uviđaj. Policija će sačiniti zapisnik, uzeti izjave učesnika i proveriti nivo alkohola u krvi. Saobraćajni policajac će vas obavestiti o svim daljim koracima.

Prva pomoć – budite spremni da pomognete povređenima

S obzirom na to da u okviru polaganja vožnje, svi ispitanici polažu i prvu pomoć, obaveza prilikom saobraćajnih nesreća je pomoć nastradalim licima. Čak i oni koji nisu učesnici u nesreći, već prolaze pored mesta nesreće svojim vozilom, imaju dužnost da stanu i ukažu pomoć povređenima. Mnogo je situacija kada ni jedan ni drugi učesnik ne mogu da izađu iz vozila, obezbede mesto nesreće i pozovu nadležne službe.

Ipak, ukoliko uočite da lice ima ozbiljne povrede, ne smete ga pomerati i transportovati bez stručnog lica, osim u izuzetnim slučajevima kada povređena osoba mora dobiti momentalnu zdravstvenu pomoć. Tada povređenog treba prevesti do najbliže zdravstvene stanice.

Baš iz navedenih razloga, važno je s vremena na vreme podsećati se pravila prve pomoći, kako biste zapamtili ove važne informacije, te adekvatno odreagovati u slučaju nezgode.

Najčešće greške vozača posle saobraćajne nesreće

Najčešće greške učesnika u saobraćajnim nesrećama ogledaju se u neadekvatnom reagovanju nakon nesreće. Jedna od njih je napuštanje mesta nesreće bez kontaktiranja policije ili popunjavanja Evropskog izveštaja. U ovoj situaciji, osiguravajuće društvo nije u mogućnosti da isplati odštetu. U slučaju da  krivac napusti mesto nesreće, postoji mogućnost krivičnog gonjenja.

Još jedna greška vozača je neadekvatno popunjen obrazac o saobraćajnoj nesreći, kao popunjavanje Evropskog izveštaja kada troškovi prelaze ograničenu novčanu sumu ili ima povređenih lica .

Kako biste izbegli navedene situacije, uvek više puta proverite izveštaj koji ste popunili, a ako niste sigurni u visinu novčane naknade, odnosno u to kolika je materijalna šteta nanesena – pozovite policiju.

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan u pogledu postupanja na mestu saobraćajne nesreće. S obzirom na to da se Zakon o bezbednosti saobraćaja redovno dopunjuje, naš savet je da uvek budete u toku sa promenama i pratite zvanična obaveštenja.

Želimo vam srećan put i bezbednu vožnju!