ZNAJU ŠTA GLEDATE NA INTERNETU: Facebook prati aktivnost korisnika čak i kada su izlogovani

Više nije nepoznanica da Facebook prikuplja veliki broj podataka o svojim korisnicima. Ono što je manje poznato jeste da Facebook prati svoje korisnike čak i kada se ne služe njihovim servisom ili one koji uopšte nisu njegovi korisnici.

Pixabay

Čak i ako nikad nisi bio prijavljen ili si odjavljen s Facebook-a, ova društvena platforma verovatno prati tvoje virtualne korake – i ne nudi ti nikakav način da to izbegneš, piše Poslovni puls.

Facebook prati korisnike koji posećuju aplikacije i web stranice koje imaju ugrađene usluge kao što su “like” i “share”, objavio je na svom blogu Dejvid Baser, direktor za upravljanje proizvodima.

Pošto web stranice i aplikacije ne znaju ko je od njihovih korisnika prijavljen preko Facebook-a, ne mogu razlikovati korisnike od ne-korisnika društvene mreže kada šalju podatke Facebook-u.

– Kada posetite web stranicu ili aplikaciju koja koristi naše usluge, mi primamo informacije čak i ako ste izlogovani ili uopšte nemate Facebook nalog – naveo je Baser.

Među podacima koje Facebook prikuplja od ne-korisnika su njihove IP adrese, operativni sistem i pretraživač koji koriste i prisustvo “kolačića”.

– IP adrese se mogu koristiti da se otkrije geografska lokacija i “kolačići” često imaju funkciju “identifikatora koje web stranice koriste kako bi saznale jeste li ih već posetili ranije – naveo je Baser.