Ako neće milom, moraće silom: Šešelja će izbaciti iz Haga ako ne bude želeo da ode

Ako Tribunal Vojislava Šešelja pusti na slobodu do donošenja presude, pustiće ga po svojim uslovima i lider radikala moraće da napusti ćeliju u Sheveningenu.

A posle, ako se ne bude pridržavao uslova koje sudsko veće postavi, biće ekspresno vraćen u pritvor.

– Ako sudsko veće odluči da ga pusti, to će uraditi pod njihovim uslovima. A ako ih Vojislav Šešelj ne bude poštovao, odluka o ukidanju pritvora biće poništena, a policija će dobiti zadatak da ga uhapsi, kako bi bio vraćen u pritvor – kaže advokat Toma Fila za „Blic”, komentarišući spisak Šešeljevih uslova za puštanje iz pritvora.

U Haškom tribunalu nisu želeli da komentarišu Šešeljevo izjašnjavanje o ukidanju pritvora, pošto taj dokument, kako kaže portparol suda Magdalena Spalisnki, tokom jučerašnjeg dana još nije zvanično stigao do njih.

Potpredsednik SRS Zoran Krasić kaže da nije reč ni o kakvim Šešeljevim uslovima, već o njegovom izjašnjavanju o nameri suda da ga puste na privremenu slobodu do saopštavanja presude.

– Sud će to samo da primi k znanju. Ali najpre treba nazvati stvari pravim imenom i reći da je to ukidanje pritvora, a ne privremeno puštanje na slobodu. Proces je praktično završen i čeka se samo presuda. Podsetiću, mada poređenje nije baš najsrećnije, da je Haradinaj pušten na privremenu slobodu još pre početka suđenja. A ovde je proces praktično gotov, jer su svi svedoci saslušani, date su završne reči… – kaže Krasić.

Šešeljevi uslovi
U izjašnjavanju o mogućnosti da bude privremeno pušten na slobodu Šešelj “blagovremeno obaveštava Pretresno veće”:

– Da je jedino ograničenje koje prihvata to da neće napuštati teritoriju Republike Srbije
– Da se neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice ili nanognice, kojima se vređa ljudsko dostojanstvo
– Da će učestvovati u političkom životu Srbije i na javnim skupovima

– Da će davati intervjue novinama
– Da će gostovati u televizijskim emisijama
– Da će javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud

On dodaje da Šešelj neće pristati na bilo kakav ograničenja po cenu i da bude vraćen u pritvor.

– Ne znam, doduše, o kakvim uslovima može da bude reč. Jer do donošenja presude Šešelj je nevin i ima pravo da koristiti sva građanska i politička prava garantovana međunarodnim aktima. Drugo, pa oni mu nisu mogli zabraniti da se politikom bavi i iz pritvora, kako misle da ga sputaju ako ga puste na slobodu – kaže Krasić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da Šešelj odaje utisak čoveka koji ni sam ne zna baš da li bi da izađe iz pritvora ili da ostane u njemu, što je posledica njegove nemogućnosti da realno sagleda stvari u spoljašnjem svetu.

– Kako god, mislim da je on politička prošlost, ostao u Hagu ili izašao iz njega. Mislim da nema realnu procenu ni svojih mogućnosti, ni mogućnosti stranke kojoj je na čelu – kaže Dejan Vuk Stanković.

Psiholog: On je potpuno drugi čovek

Drugo je pitanje kako bi se Šešelj snašao na slobodi posle više od 11 godina, jer, kako kaže psiholog Dragana Dinić, toliko duga izolacija ostavlja posledice na svakog čoveka.
– Velike su to traume. On je ostao u vremenu od pre 11 godina, koliko god da je bio informisan o dešavanjima u spoljnom svetu. Drugo, on je stalno bio pod prismotrom, sniman je svaki njegov korak, to se sve teško podnosi. On je sada potpuno drugi čovek – ocenjuje psiholog Dragana Dinić.
Ona dodaje da je pitanje i kakav bi sada bio odnos Šešelja sa porodicom. Deci će, kako kaže, sigurno biti drago da ga vide, ali nije isključeno ni da će biti i osuđivanja u smislu zbog čega im je priredio to da odrastaju bez njega.
– Nema sumnje da bi tu dobro došla jedna grupna, porodična terapija kod psihologa. To su traume koje ne nestaju tek tako – kaže Dragana Dinić.