Beograd počeo da uzvraća na packe iz Zagreba

Ne prođe dan a da iz Zagreba ne stignu packe Srbiji zbog Vojislava Šešelja. Beograd je, posle ćutanja, počeo da uzvraća.

Na brojne izjave predsednika i premijera Hrvatske Ive Josipovića i Zorana Milanovića, kao i opozicionog HDZ-a, odgovorili su Ivica Dačić i Rasim Ljajić.
Članovi Vlade Srbije su poručili da su zahtevi političara iz Zagreba da Beograd „utiče na Šešelja” ili se „ogradi od njega” politikanstvo. U Hrvatskoj je počela kampanja za predsedničke izbore i svakodnevno bavljenje Srbijom služi za jeftine poene, rekli su ovih dana Dačić i Ljajić.

– U Hrvatskoj se ide u susret predsedničkim izborima, a imaju i stalne proteste “dragovoljaca”. Veterani su tamo brojni i uticajni u javnom mnjenju i nameću politički ritam. Zbog toga hrvatska vlast ne želi da im se previše zamera – kaže Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Popov ukazuje na to da je za Šešeljevo puštanje odgovoran Hag, a ne Beograd, i ne vidi razlog zbog čega bi se Vlada Srbije oglašavala tim povodom. Ipak, situacija sa Šešeljem je samo povod.

Problemi između dve zemlje su mnogobrojni, uključujući međusobne tužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Predsednici Josipović i Nikolić od samog starta loše komuniciraju, a i saradnja dve vlade je teško vidljiva.

Analitičar Đorđe Vukadinović podseća da se u Zagrebu neki događaji iz prošlosti, poput „Bljeska” i „Oluje”, konstantno tumače kroz antisrpsku prizmu.

– Vlasti u Beogradu nisu smele sebi da dozvole da se u ime dobrosusedskih odnosa događaji iz devedesetih godina posmatraju samo crno ili samo belo. U hrvatskoj javnosti postoji politička i psihološka inercija u nekritičkom tumačenju ratnih dešavanja. Šešeljeve izjave su zapravo slične i jednostrane kao i hrvatske, samo iz sasvim suprotnog ugla, pa zato zvuče skandalozno – kaže Vukadinović.

Aleksandar Popov ističe da Srbiju u odnosima sa Hrvatskom iza krivine mogu sačekati nerešena pitanja poput granice na Dunavu, sukcesije, pitanje nestalih, imovina…

Iako iz Zagreba ponavljaju da bilateralni problemi neće biti razlog da blokiraju put Srbije ka EU, i taj scenario je moguć.