BLAGO AUSTRALIJE: Slano ružičasto jezero godinama privlači naučnike i turiste (VIDEO)

Hiller
printscreen/youtube

Hiler nije jedino jezero na svetu koje je ružičaste boje. Međutim, jeste jedinstveno zbog činjenice da je reč o jezeru koje nikada ne menja boju.

 

Prvi zapis o ružičastom jezeru, koje se nalazi na najvećem ostrvu u zapadnoj Australiji, potiče iz 1802. godine, kada ga je otkrio britanski mornar Metju Flinders.

Čudo prirode i ovo neverovatno jezero nosi naziv Hiler.

Ni danas nije, tačno, poznato zbog čega je jezero Hiler, jedinstvene, ružičaste boje. Nedavna istraživanja su otkrila da je najverovatnije ova predivna boja prouzrokovana algama, koje vole so. 

Naučnici su sakupljali sedimente i vodu iz celog jezera, kako bi otkrili koje alge, arheje i bakterije žive u jezeru. Uzorci su ispitivani metagenomskom analizom, u kojoj se DNK ekstrahuje kako bi se identifikovala vrste koristeći genetski materijal.

Među mnogim mikrobiomima, koji su sakupljeni iz uzoraka iz jezera Hiler, naučnici su pronašli i Dunaliella salina – algu koja se smatra glavnim krivcem za ružičastu boju jezera. 

Hiler nije jedino jezero na svetu koje je ružičaste boje. Međutim, jeste jedinstveno zbog činjenice da je reč o jezeru koje nikada ne menja boju. Što ga razlikuje od drugih ružičastih jezera koja se u skladu sa vremenskim prilikama, promenom temperature, kao i ostalim prirodnim faktorima – menjaju.

Ovo unikatno jezero, prelepo je i zbog toga što je oivičeno belom solju i okruženo je tamnim zelenim šumama eukaliptusa i Paperbark drveća. Uska traka belih dina i peska razdvaja jezero od okeanskih dubokih voda.

Hiler predstavlja i ogromnu turističku atrakciju. Ipak, kako se jezero koristi u istraživačke svrhe, kupanje nije baš učestalo.