BRUKA I SRAMOTA: BBC ismeva Sarajevski atentat i žrtve Prvog svetskog rata (VIDEO)

U sklopu obeležavanja stogodišnjice atentata u Sarajevu BBC je objavio kratak video koji bi trebalo da bude šaljiv. Prema oceni kritičara, reč je o skandaloznom snimku punom netačnosti, prostakluka i uvreda na račun žrtava. Pogledajte i sami!

Pre tačno sto godina, nadvojvoda Franc Ferdinand ubijen je u atentatu. Ovo je pokrenulo lanac događaja koji su doveli od I svetskog rata. Ali, da li ste znali da ovaj austrijski aristokrata nije video atentatorov pištolj jer je upravo „ždrao svoju desetu bečku šniclu”?

I da mu je atentator Gavrilo Princip, član srpske terorističke organizacije Crna Ruka, „izbušio dupe za svoju braću iz Crne Ruke”?

Ili, ovako bar tvrdi BBC u petominutnom videu koji ključne figure Prvog svetskog rata stavlja u kompleksnu rep bitku – takmičenje u hip-hop pevanju, vređanju i prozivanju.

U obračunu učestvuju kralj Britanije, car Nemačke, car Rusije, car Austrougarske i general Francuske. Jedina nekrunisana glava je Garvilo Princip, atentator iz Sarajeva.

– Misliš da te se plašim? Imam dve reči za tebe: „Duvaj ga!” – kaže Princip austrijskom caru Francu Jozefu.

Klip je podigao veliku prašinu. Načinjen je u okviru programa kojim BBC obeležava stotu godišnjicu početka I svetskog rata i stručnjaci su ga okarakterisali kao „netačan, nezreo i očajnički pokušaj” da se dodvori ulici i stekne popularnost kod tog profila publike, piše „Dejli mejl”.

Učesnici obračuna izgovaraju stihove poput: „Rusi, Mongoli, Turci, moje kurve, čuvajte se, prsti me na obaraču svrbe” (Car Franja Josif), ili „Imperijalci, hvalite se samo, francuske žabojede mrzite to znamo, a od vaše mornarice napraviću začin, za pitu od kupusa na švapski način” (nemački kajzer Vilhelm II).

Pogledajte i sami sporan video: