Danas je Svetski dan knjige. Za jedne je knjiga "najbolji prijatelj", za druge sjajan način za opuštanje... Ima i onih koji ne čitaju mnogo. A trebalo bi!

Kada bi vas neko sad, ovog trenutka, upitao koju ste knjigu poslednju pročitali, da li biste odmah odgovorili ili biste morali dobro da se zamislite?

Ako ste od onih koji jedva čekaju da se vrate kući da bi nastavili čitanje knjige koja vam je potpuno okupirala misli – vi ste OK. Ali, ako je većina vas u ovom drugom “paketu”, onda je naš savet da promenite lošu naviku i da počnete više da čitate.

I naučnici su utvrdili da je čitanje VEOMA dobro za naše zdravlje.

 

Pre svega, kažu oni, čitanje knjiga OSLOBAĐA od stresa.

Istraživanje sprovedeno pre nekoliko godina na Univerzitetu u Saseksu, pokazalo je da je čitanje najefektniji način da se prevaziđe stres. Čitanje je pobedilo tradicionalne načine kao što su ispijanje čaja ili kafe, ili lagane šetnje. Učesnicima istraživanja bilo je dovoljno samo 6 minuta da se opuste čim su počeli da okreću stranice knjige (a to je bilo mereno brojem otkucaja srca i merenjem tenzije u mišićima).

Osim toga, čitanje pomaže da nam mozak “ostane u formi”. To je uostalom pokazalo i naučno istraživanje među 240 starijih osoba. Oni koji su bili ljubitelji knjige od mlađih dana, više su pamtili ili održavali “memorijsku karticu” bolje od onih koji nisu čitali.

Takođe, čitanje sužava mogućnost dobijanja nekih teških bolesti, recimo Alchajmerove. Naučnici objašnjavaju da je mozak poput drugih organa u telu i stari u zavisnosti od toga koliko se održava. Kao što fizička aktivnost jača srce, tako i čitanje jača mozak.

Oni koji imaju problem sa snom, trebalo bi da uzmu knjigu kada legnu. Jer, čitanje svakako pomaže da lepše i bolje spavate. Kada legnemo telo treba da nam je opušteno, “pročišćeno” od svakodnevnih briga i stresa. A da bi smo to postigli, čitanje knjiga može da bude “lek” i da se time postigne efekat “nirvane”.

Još jedan JAK razlog u prilog čitanju knjiga – EMPATIJA. Ako se uživite u čitanje knjiga, osećanja će vam biti pojačana. Istraživači u Holandiji su napravili dva eksperimenta, koja su pokazala da su ljudi koji su bili “emocionalno transportovani” u fikciju (radnju knjige), doživeli pojačane osećaje saosećanja.

Naravno, čitanje knjiga će vam omogućiti i da budete pismeni i da se ne blamirate u školi, na fakultetu, u poslovnoj prepisci…