Da li Hag Srbiji šalje vruć krompir?

Vlada Srbije će dati garancije za puštanje Vojislava Šešelja, ali će i zatražiti od Haškog tribunala da natera Šešelja da poštuje sve uslove koje su oni postavili.

Kako saznaje Blic, ovo bi trebalo da stoji u odgovoru Pretresnom veću Haškog tribunala, koje je juče pozvalo Vladu Srbije da garantuje da će obezbediti kućni pritvor za Šešelja i da će ga na poziv vratiti nazad u zatvor. Iz Haga traže garancije i da Šešelj neće stupati u kontakt sa žrtvama ili uticati na svedoke.

Naš sagovornik navodi da će Vlada od Tribunala zatražiti i da objasni pod kojim uslovima bi lider radikala bio u kućnom pritvoru, da li bi mogao da koristi telefon i slično.

– Nigde u uslovima koje su oni postavili ne stoji da li će Šešelj moći da koristi telefon. Ukoliko mu to bude dozvoljeno, kako Vlada da garantuje da on na primer neće zastrašivati svedoke. Moraće detaljno da nam objasne šta to znači kućni pritvor – navodi izvor Blica.

Šešelj je prvi haški optuženik za koga se traže garancije za kućni pritvor i jedini koji nije tražio garancije od Vlade, a umesto njega to traži Hag. Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, kaže za Blic da zahtev iz Tribunala zahteva konsultacije, pošto je specifičan slučaj.

– Dosad nije bilo problema sa optuženicima koji su privremeno puštani na slobodu i automatski smo davali garancije. Šešelj već sada kaže da on neće da prihvati naše garancije i to je otežavajuća okolnost – navodi Ljajić.

Nataša Kandić, koordinatorka Rekoma, smatra da Vlada ne može da garantuje za Šešelja jer on ne želi da prihvati njene garancije, kao i da to treba da saopšti Tribunalu. Ona za Blic navodi da Haški sud nema rešenje za njegov predmet i da pokušava njegov slučaj da prebaci na Vladu Srbije.

– Ovaj slučaj pokazuje jednu pravnu bespomoćnost Tribunala, a postavljanjem uslova o kućnom pritvoru žele da zadrže privid moći. Te uslove nijedna vlada ne bi mogla da ispuni, jer on u startu kaže da ih se neće pridržavati. Hag mora sam da reši njegov slučaj, da ga zadrže u pritvoru ili puste bez uslovljavanja – kaže Kandićeva.

SRS je juče saopštio da „ako bi režim Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića postupio po nalogu Pretresnog veća, onda bi sa njima učestvovali u zaveri protiv Vojislava Šešelja”. Kako su naveli, Šešelj „upozorava režim u Beogradu da se ne igraju glavom i da ne daju nikakve garancije protiv njegove volje”.

– Šešelj ne želi jedan zatvor da zameni drugim. Ako već mora da bude u pritvoru, radije će da bude u Hagu – navodi Nemanja Šarović, član pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja, i dodaje da će u slučaju puštanja Šešelja na privremenu slobodu, on održati govor na mitingu SRS 28. juna.

Zahtev Haškog suda o privremenom puštanju na slobodu juče je i zvanično stigao u Ministarstvo pravde. Po proceduri, to ministarstvo šalje uslove Tribunala MUP-u i BIA, koje se zatim izjašnjavaju da li su u stanju da ih ispune.loading...