Dačić zahvalan regionu: ‘Balkan pokazao solidarnost za vreme poplava’

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na Donatorskoj konferenciji u Briselu da je region Balkana u periodu majskih poplava pokazao ne samo veliki stepen solidarnosti nego i šta u suštini znači regionalna saradnja.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je na konferenciji posvećenoj saniranju posledica poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, rekao da su i građani i vlade zemalja regiona pokazali ne samo da brinu jedni o drugima već i da pripadaju sistemu vrednosti koji gaji Evropska unija.

– Iako je povod današnjeg okupljanja tragedija koja je zadesila Srbiju i jedan deo regiona, ja se iskreno nadam i duboko verujem da će posledice sa kojima se još teško nosimo, biti lakše sanirane uz pomoć svih vas koji ste se odazvali pozivu naših ljubaznih domaćina, Evropske komisije, Francuske i Slovenije, kojima se zahvaljujem na iskazanoj spremnosti da nam pomognu – rekao je Dačić.

On je ocenio da su poplave čije će se posledice možda godinama osećati pokazale koliko je bitno da čitav region bude deo evropskog sistema upravljanja kakav pruža EU.

– Instrumenti pomoći koje smo imali na raspolaganju, kao što je Mehanizam za civilnu zaštitu i Fond solidarnosti EU pokazali su se kao esencijalni u prevladavanju posledica elementarne prirodne katastrofe sa kojom smo se suočili. Kao i uvek u životu, kada nam se desi nešto loše, postanemo svesni koliko je bitno delovati preventivno i raditi na zaštiti od prirodnih katastrofa – kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da zajedno sa Evropskom komisijom pronađe način da se, ukoliko za to postoji spremnost evropskih partnera, uz finansijsku asistenciju iz fondova IPA, obezbede sredstva koja bi omogućila zaključivanje Aranžmana o punopravnom članstvu u Mehanizmu za civilnu zaštitu.

– To bi doprinelo preventivnom delovanju i našoj boljoj pripremljenosti za suočavanje sa ovakvom vrstom kastastrofa – ocenio je Dačić.

On je ponovio da su pomoć Srbiji u prevladavanju posledica poplava, pružile brojne zemlje i da su na animiranju donatora radila diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u državama domaćinima, kao i među srpskom dijasporom.

Ministar je zahvalio zemljama koje su uputile finansijska sredstva, timove za krizne situacije ili humanitarnu pomoć u Srbiju, ocenivši da su time doprinele da se zadovolje esencijalne ljudske potrebe brojnih građana pogođenih poplavama.

– Naša velika zahvalnost ide i EU i UN i njihovim brojnim agencijama, koje su nam pomogle, bilo angažovanjem na dobijanju finansijske pomoći ili pomoći na proceni štete. Želeo bih da izrazim očekivanje da će i predstavnici vlada zemalja koje su danas ovde
prisutne i međunarodnih finansijskih institucija, nakon sagledavanja naših realnih potreba, naći način i sredstva da nam pomognu da prevladamo posledice poplava sa kojima smo suočeni – rekao je Dačić.