Danas se obeležava 70 godina od oslobođenja Beograda

Državna ceremonija povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja održaće se na Groblju oslobodilaca Beograda i kraj Spomenika stradalim sovjetskim pilotima na Avali.

Ceremoniju uz pune državne i vojne počasti predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, navodi se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U okviru spomen-kompleksa groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, pored ministra za rad, vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Srbiji.

U nastavku programa obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kraj Spomenika stradalim sovjetskim pilotima koji se nalazi na Avali biće položeni venci i odata počast.

Posle višednevnih krvavih i teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. glavni grad Srbije i Jugoslavije i time okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom kojeg jloading...