Državna ruska televizija: Patriota Šešelj se vratio nepokoren

Državna ruska televizija izvestila je večeras u udarnoj emisiji 'Vesti nedelje' o povratku lidera Srpske radikalne stranke, 'patriote' Vojislava Šešelja u Srbiju, navodeći da se vratio 'nepokoren i neslomljen'.

“Nazivaju ga najpoznatijim političkim zatvorenikom Evrope. Pristalice Šešelja dočekale su svog lidera i idola pravim ovacijama”, rečeno je u reportaži iz Beograda.

Izveštač je ocenio da je u Beogradu organizovan “grandiozan” miting, jedan od najmasovnijih poslednjih godina.

“Nekoliko desetina hiljada ljudi, od kojih su mnogi nosili ruske zastave, uzvikivali su parole o jedinstvu Srbije i Rusije”, naveo je ruski izveštač.

U izveštaju se kaže da je Šešelj osnovao partiju koja je “ujedinila patriote u zemlji” i dodaje da je “krvava drama u Ukrajini potresla srpskog patriotu”.

U intervjuu za TV Rusija, Šešelj je kazao da je krizu u Ukrajini “izmislila Amerika”, a da Kijevom vladaju “nacisti, zapadni agenti čiji su očevi ranije služili Hitleru i ubijali ljude”.

Rekao je da SRS podržava samopogrolašenu Donjecku i Lugansku republiku, te da smatra da je “Krim deo Rusije, kao što je i Kosovo deo Srbije”.

Šešelj je naveo je da SRS protiv ulaska Srbije u EU, već se zalaže za integraciju s Rusijom. Kazao je da Rusija prvi put posle mnogo godina ima “jaku vlast koja štiti interese Rusije i svog naroda”. Rekao je da se neće vratiti sam u Haški tribunal. “Ne, ja se u tribunal neću vratiti sam. Ako hoće, mogu da me uhapse i da me odvedu u zatvor”, rekao je Šešelj.