Đurić: Tenzije u Kosovskoj Mitrovici tema sastanka u Briselu

Situacija u Kosovskoj Mitrovici i način na koji se sprovodi pravda biće najvažnije teme razgovora u Briselu, rekao je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

– Glavna tema razgovora biće situacija u Kosovskoj Mitrovici gde i dalje vladaju tenzije usled događaja na mostu. Ne mogu predstavnici ekstremističkih grupa da postavljaju svoje spomenike, kao što je spomenik Ademu Jašariju u srpskom jezgru – kazao je Đurić za
televiziju Pink dan uoči puta u Brisel.

Đurić će sutra razgovarati s predstavnicima Prištine i visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton i o formiranju Zajednice srpskih opstina i pitanju imovine.

– Postoje potencijalni problemi, Priština vidi Briselski sporazum samo kroz prizmu sada važećih, svojih zakona. Gotovo da nisu pokazali nikakvu fleksibilnost za promenu njihovh zakona, a postoje zakoni koje će morati da menjaju u skladu sa sporazumom, kao što je Zakon o lokalnoj samoupravi – kazao je Đurić.

On je ocenio da se na Kosovu pravda prema Srbima “sprovodi pod znacima navoda” i poručio da to jasno pokazuje primer lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića, “koji je šest meseci na pravdi Boga u pritvoru”, bez podignute optužnice. Đurić je ponovo ukazao na značaj učešća Srba u vlasti na Kosovu i kao dobar primer izdvojio sednicu konstitutivne skupštine Kosova kojoj je predsedavala poslanica sa liste „Srpska” Milka Vulović.

– U jednom trenutku ona je predsedavala sednicom na sprskom jeziku i to je dobro, da se vidi da smo svoj na svome, da se u institucijama govori srpski jezik –  ocenio je Đurić.

On je istakao da je Srbija od predstavnika UMNIK-a tražila podršku za početak ekonomskih projekata koji imaju za cilj da “reše veliku nezaposlenost naših ljudi na celoj teritoriji Kosova i Metohije”. – Stopa nezaposlenosti mladih je više od 60 odsto, što za nas nije dopustivo – dodao je Đurić.