Džihadista iz Tutina sarađivao sa vođom Islamske države

Austrijski državljanin Mirsad Omerović, rodom iz Tutina, koji je uhapšen u protivterorističkoj akciji austrijske policije, imao je direktnu vezu sa 'kalifom' Islamske države Abu Bakr al Bagdadijem u Siriji.

Mirsad, koji je delovao pod „borbenim imenom” Ebu Tejma je, kako prenose austrijski mediji, iako je zvanično bio nezaposlen, živeo u u Beču opštinskom stanu od 105 kvadrata, imao skup automobil i petoro dece.

Taj primalac socijalne pomoći bio je iznenadjen velikom policijskom akcijom, koja se, odvijala u petak u četiri ujutro, bez ikakvih naznaka da će do nje doći.

Pripadnici specijalne jedinice policije Kobra ciljano su upali u stan glavno osumnjičenog za vrbovanje džihadista.

Više od godinu dana su ga pripadnici Službe za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) pratili Mirsada, prisluškivali svaki razgovor i pratili i pisanu komunikaciju.

Nakon što su prikupili dovoljno informacija oni su se odlučili na akciju.
Iz prethodnog nadzora Mirsada policija je ustanovila da on nije samo simpatizer Islamske države, već glavni akter za vrbovanje džihadista na nemačkom govornom području.

On je osumnjičen da je prikupljao finansijska sredstva za Islamsku državu, kao i mlade džihadiste, te da u Evropi gotovo nijedan odlazak džihadista u Siriju nije prošao bez njegove umešanosti.

Mirsad je naloge dobijao direktno od “kalifa” Bagdadija i austrijskog džihadiste Mohameda M.

Bečki dnevnik „Kronen cajtung” prenosi da je nedavno Mirsad u jednoj džamiji upitao da li ima kćerki za udaju, rekavši da poznaje mnogo njih koji traže supruge.
Mirsad je propovedao u Austriji i Nemačkoj i važio je za osobu blisku nemačkom salafisti Pijeri Foglu.

U Austriji on je u više navrata kao gost držao govore i propovedi u džamiji Altun Alem u 2.bečkom okrugu. Inače ta džamija, čiji je hodža Adem D., bila je već duže vreme pod prismotrom BVT.

Ministar pravosudja Austrije Volfgang Brandšteter izjavio je bečkom „Kuriru” da će vlasti odlučno delovati protiv osumnjičenih za terorizam i ukazao je da postoji dovoljno konkretnog dokaznog materijala.