Edi Rama: ‘Nema Srbina koji želi Kosovo nazad’

Albanski premijer Edi Rama danas je iz Prištine poručio međunarodnoj zajednici da treba da shvati da je Evropska unija potrebna Balkanu kao što je Uniji potreban Balkan, a da sutra može biti prekasno.

Učestvujući u debati civilnog društva, političara i građana Kosova u organizaciji pokreta Fol u Prištini, Rama je rekao da su Albanci danas pobednici u regionu, ako se uporedi ona situacija od pre petnaest godina.

– Pobedili smo kao narod koji je opredeljen za mir, kao narod koji nikada nije bio pretnja ostalim narodima, i koji je konačno uspeo da ubedi diplomatski svet da je taj narod bio lišen svojih sloboda i prava, i da kao takav zaslužuje podršku – kazao je albanski premijer.

On je dodao da su Albanci najviše dobili zato što su bili posvećeni dijalogu, te da taj dijalog treba i da se nastavi, a pozdravio je i to što je pokret Samoopredeljenje omekšao svoj stav sa “ne dijalog sa Srbijom” – na “dijalog pod uslovima”, preneo je radio Slobodna Evropa.

Rama je dodao da se Kosovo danas, iako nije uslovljeno od Srbije, iako je nezavisno, nalazi u situaciji da mora da se razvija dalje i da vodi dijalog.

“Koliko će Kosovo napredovati, to više nije u rukama Beograda, već je u rukama kosovske političke elite”, ocenio je Rama.

– Štaviše, kažemo otvoreno, pošto se ovde otvoreno i priča, nema Srbina koji ozbiljno misli kada kaže da želi Kosovo nazad. Oni to moraju da kažu zbog glasova, ali ne mislite da su oni ozbiljni o tome. To je zatvoreno pitanje – kazao je on.

Srbija, kako je dodao, ima neverovatan strateški potencijal za razvoj ovog regiona, kao i za razvoj Albanije i Kosova, ali treba znati kako iskoristiti taj potencijal.

On je istakao da će se odnosi između Albanije i Srbije odrediti odnosima EU prema Balkanu, te da će Kosovo i Albanija uvek zajedno, pomažući jedni drugima, ići napred, preneo je radio Slobodna Evropa.