Edi Rama optužio srpsku stranu za prekid utakmice (FOTO)

Premijer Albanije Edi Rama optužio je danas srpsku stranu za incidente zbog kojih je u utorak, 14. oktobra, prekinuta utakmica između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

On je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju sa 12, po njemu, spornih činjenica u vezi sa utakmicom u Beogradu.

Rama navodi da je pre utakmice “45 državljana Albanije, reportera, preduzetnika, javnih ličnosti i ljudi pozvanih od Fudbalskog saveza Albanije, zadržano više sati na beogradskom aerodromu bez ikakvog objašnjenja”, kao i da je ambasador Albanije poslat na aerodrom da reši situaciju, ali da mu nije omogućeno da kontaktira sa građanima Albanije.

Premijer Albanije kazao je da njegova država nije poslala navijače u Srbiju, kako bi se izbegli incidenti.

Takođe, on navodi da ministar spoljnih poslova nije mogao da razgovara, kako je zahtevao, sa svojim kolegom Ivicom Dačićem i reši situaciju, zbog nedostatka volje sa srpske strane.

Prema njegovima rečima, publika na stadionu je zviždala tokom intoniranja himnu Albanije, te ubacivala predmete na teren, kao i da je do prekida utakmice publika uzvikivala “Ubij Albance! Ubij Albance, hrvatsku braću”.

 

Rama je kazao da je “tokom prekida utakmice, baner sa albanskim simbolima viđen kako leti iznad stadiona, gde su već hiljade zastava i srpskih simbola bili istaknuti” i dodaje da su u tom trenutku navijači i huligani upali na igralište i počeli da šutiraju i stolicama udaraju fudbalere Albanije.

Kako je rekao, ne postoji nijedna činjenica, niti jedan dokaz da su Albanci prisutni na stadionu uključeni u događaj sa zastavom i da su sve spekulacije u vezi s tim – propaganda.

Rama navodi da su redari na stadionu napadali fudbalere Albanije, kao i da su oni bili “fizički zlostavljani” i u svlačionici, gde su fizički pretresani od obezbeđenja i specijalnih policijskih snaga.

Albanski premijer dodaje da su na kraju, posle više od tri sata od prekida utakmice, igrači i građani Albanije dobili dozvolu da krenu ka beogradskom aerodromu, gde su, prema njegovim rečima, ponovo bili zadržani sat vremena “zbog striktnih kontrola”.

Kvalfikaciona utakmica Grupe I za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj na stadionu Partizana prekinuta je u utorak u 42. minutu pošto se iznad terena, na “kvadrikopteru”, pojavila zastava “Velike Albanije” nakon čega je izbio sukob igrača dve ekipe, a potom su na teren utrčali i navijači.loading...