Edi Rama: Srbija i Albanija tek treba da se upoznaju

– Ovo je izuzetno važna poseta i ovde se odlično osećam. Naravno, mogli smo da se opredelimo da čak i ne pokušamo da se sa svime odmah složimo – rekao je Rama.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je jučerašnji sastanak s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu bio težak, ali „vrlo razborit”, jer su, kako je istakao, „jedan prema drugom bili iskreni i direktni”.

Rama je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da se uprkos jučerašnjim tenzijama na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojice premijera, u Beogradu oseća odlično.

On je ukazao da se čelnici Srbije i Albanije mnogo godina uopšte nisu sastajali, dok su u međuvremenu „učestvovali u istim istorijskim događajima”.

– Imali smo težak sastanak, ali vrlo razborit, u smislu da smo jedan prema drugom bili iskreni i direktni. Obojica imamo želju da razvijamo te odnose i potom, korak po korak, da se još bolje upoznamo, kao Albanija i Srbija. Čvrsto verujem da zajedno možemo imati iznenađujuću ulogu, kada je reč o odnosima između naših država, ali i celog regiona i EU – ocenio je premijer Albanije.

Uoči današnje posete Preševu, Rama je rekao da način na koji se postupa s manjinama umnogome određuje ko smo i kako želimo da živimo.

Dodao je da ceni dostignuća dijaloga između Kosova i Srbije, jer smatra da je definisao dobar i dostojanstven okvir za srpsku manjinu na Kosovu, te da bi taj model trebalo da se primeni i na albansku manjinu na jugu Srbije.

– Manjine treba da se pomno čuvaju, jer nas one povezuju. Ne treba da ih shvatamo kao međusobni problem. To su najbolji mostovi koje možemo imati, da bismo gradili bolju budućnost i da svakoga dana shvatimo da ni Albanija ni Srbija neće sutra nestati. Zato moramo sarađivati i, zašto da ne, postati i prijatelji – poručio je albanski premijer.