Visoki zvaničnik EU zadužen za terorizam procenio je da se oko 500 muslimana iz regiona pridružilo džihadistima u Siriji i Iraku. Među njima su građani Srbije, Albanije, BiH i Bugarske, a neki od njih se obučavaju za terorističke akcije u EU.

U Evropskoj uniji su zabrinuti zbog nastojanja islamističkih terorističkih grupa da iskoriste Zapadni balkan kao odskočnu dasku za akcije u EU, zbog čega planiraju tešnju saradnju sa zemljama iz regiona i oštrije kontrole na graničnim prelazima, rekao je u Briselu visoki zvaničnik EU zadužen za terorizam, koji je želeo da ostane anoniman.

On je istakao da teroristi zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju koja važi za sve građane u regionu, osim za one sa Kosova. Prema negovim rečima, islamistički ekstremisti koriste Zapadni Balkan kao regrutnu bazu, ali i za šverc oružja preostalog iz ratova devedesetih ka teritoriji EU.

Neimenovani zvaničnik je svoje reči ilustrovao činjenicom da je prilikom nedavnih terorističkih napada u Parizu korišćena municija proizvedena u Bosni i Hercegovini, a osvrnuo se i na slučaj Mevlida Jašarevića, koji je pre tri godine pucao na američku ambasadu u Sarajevu.

Prema procenama ovog funkcionera, oko 500 muslimana iz regiona pridružilo se džihadistima u Siriji i Iraku, a među njima su građani Srbije, Albanije, BiH i Bugarske, a neki od njih se obučavaju za terorističke akcije u EU.

Zbog toga će funkcioneri EU zaduženi za suzbijanje terorizma uskoro obići pomenute zemlje, a u okviru posete Srbiji obići će i Sandžak, najavio je on.

EU planira da sa državama iz regiona uspostavi bližu saradnju u cilju sprečavanja terorističkih aktivnosti, a putnici sa Zapadnog Balkana koji putiju u EU moraće da računaju da će prilikom ulaska u šengensku zonu biti izloženi dodatnim proverama putnih dokumenata i prtljaga.loading...