Evropa ujedinjena da pomogne Srbiji i BiH

U Briselu se, pod geslom 'Obnoviti zajedno', održava međunarodna donatorska konferencija za prikupljanje stotina miliona evra dodatnih sredstava za obnovu područja teško pogođenih majskim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Cilj konferencije je i pospešenje regionalne saradnje radi sprečavanja i otklanjanje posledica prirodnih katastrofa.

Srbija je organizatorima konferencije dostavila procenu štete od poplava za srpsku privredu, infrastrukturu i stanove i kuće u visini od milijardu i po evra, a BiH je procenila da je šteta u toj zemlji preko dve milijarde evra.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji će učestvovati na konferenciji, izjavio je da očekuje da na donatorskoj konferenciji 16. jula bude prikupljeno nekoliko stotina miliona evra za otklanjanje posledica poplava u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo će se uoči konferenciji sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i čelnikom trojnog predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, koji će učestvovati na ovom skupu koji su organizovali Evropska komisija, Francuska i Slovenija.

Pored institucija i članica Evropske unije, kao i mnogih bogatih svetskih zemalja, na donatorskom skupu će učestvovati i više tela UN, Svetska banka, MMF i Međunarodna finansijska korporacija.

Konferenciju će otvoriti odlazeća premijerka Slovenije Alenka Bratušek, šef francuske diplomatije Loran Fabijis, kao i evropski komesari Kristalina Georgijeva i Štefan File.