FOTO: Protest u Mitrovici zbog provokacije Rame

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice okupili su se danas popodne u blizini glavnog ibarskog mosta, koji razdvaja severni od južnog dela grada, u znak protesta zbog izjava albanskog premijera u Beogradu.

Građani srspke nacionalnosti protestovali su i u znak podrške Vladi Srbije i politici očuvanja pokrajine u sastavu Srbije.

Protestna vožnja se odvijala od glavnog mosta na Ibru koji Kosovsku Mitrovicu deli na severni i južni deo do Zvečana. Skup je završen mirno nakon jednog sata.

Do okupljanja je došlo nakon što su mediji preneli da je albanski premijer Edi Rama u Beogradu izjavio da Srbija treba da prizna Kosovo.

Građani su nosili zastave Republike Srbije, a državnim zastavama su bili okićeni i automobili kojima su kružili Kosovskom Mitrovicom.

Odbornik u Skupštini Opštine Severna Mitrovica Zoran Mojsilović izjavio je da su građani današnjim kupljanjem u Mitrovici poslali jasnu podršku predsedniku Vade Srbije Aleksandru Vučiću.

“Današnjim okupljanjem šaljemo podršku Vladi Sbije i premijeru Aleksandru Vučiću, koji je prihvatio nepopularan sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je iskoristio to da pošalje neprimerenu poruku u pravcu rušenja suvereniteta i integriteta naše zemlje. Takav ispad i takvi ispadi premijera drugih zemalja moraju biti osuđeni najoštrije”, rekao je Mojsilović novinarima.

Sergej Zaporožac, građanin Kosovske Mitrovice koji je sa svojim sugrađanima učestvovao u protestu, takođe je rekao da su građani okupljanjem i Mitrovici i protestnom vožnjom gradskim ulicama izrazili protest zbog izjave albanskog premijera .

“Ujedno smo dali i punu podršku politici Vlade Srbije prema Kosovu i Metohiji i stavovima koje je Aleksandar Vučić izneo danas u Beogradu nakon sastanka sa albanskim premjerom”, rekao je Zaporožac.

Među okupljenim građanima mogli su se videti predstavnici lokalne samouprave iz ovog grada, kao i narodni poslanik u Skupštini Srbije iz Kosovske Mirovice Krstimir Pantić.

Incidenata nije bilo a na glavnom ibarskom mostu mogli su se videti pripadnici kosovske policije i Kfora.