Hašim Tači osniva Oružane snage Kosova

Kosovski premijer je na manifestacijama povodom proglašenja nezavisnosti Kosova izjavio da je 2014. poslednja godina u kojoj će Bezbednosne snage Kosova pod tim imenom postojati i da će od sledeće godine one biti Oružane snage Kosova.

Premijer Kosova Hašim Tači objavio na Tviteru sliku s ministrom Bezbednosnih snaga Agimom Čekuom, uz opasku da se priprema teren za formiranje oružanih snaga Kosova.

– Odluka o formiranju naših snaga (biće doneta) sledeće nedelje –  napisao je Tači na Tviteru.

Kosovski premijer je 17. februara na manifestacijama povodom proglašenja nezavisnosti Kosova izjavio da je 2014. poslednja godina u kojoj će Bezbednosne snage Kosova pod tim imenom učestvovati na defileu povodom Dana nezavisnosti i da će od sledeće godine one biti Oružane snage Kosova (OSK).

Prištinski dnevnik Zeri naveo je dva dana kasnije da će OSK imati oko 5.000 aktivnih vojnika i oko 3.000 rezervista, a oni će biti profesionalna struktura spremna da garantuje teritorijalnu celovitost Kosova.

Međutim, list Koha ditore naveo je da najave o formiranju OSK diplomate u NATO-u ocenjuju kao predizbornu retoriku za unutrašnje potrebe na Kosovu i veruju da će prištinske vlasti ispuniti obećanja i da neće učiniti nijedan korak u tom pravcu bez konsultacija s NATO-om.loading...