Hitna rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju

Na Konferenciji predsednika Klubova zastupnika u Evropskom parlamentu održanoj u četvrtak u Briselu usvojen je predlog Kluba Evropske narodne stranke, a na inicijativu potpredsednika Odbora za spoljne poslove Andreja Plenkovića, koju su podržali svi hrvatski zastupnici, o uvrštavanju na dnevni red hitne rezolucije o Vojislavu Šešelju.

Kako je saopšteno, cilj ove hitne rezolucije je osuda ponašanja i ratno-hušačke retorike haškog optuženika Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog veća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Evropski parlament će se, kako se navodi, na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritoriju drugih država zagovaranjem projekta “Velike Srbije” – uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i saradnje među zemljama u regiji, piše N1 Zagreb.

Danas započinje rad na usuglašavanju teksta rezolucije, a sledeće nedelje će, na plenarnoj sednici u Strazburu 27. novembra, biti održana rasprava, a nakon toga i glasanje.