Hoće li se vođe Srbije i Albanije pomiriti i izgladiti odnose?

Evropska komisija je danas u Briselu ponovo istakla da poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu treba da dovede do preokreta u odnosima Srbije i Albanije i da lideri dve zemlje pokažu novu rešenost za obnovu veza.

To je novinarima prenela Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini, rekavši da EU “očekuje da vođi dve zemlje iskažu novu rešenost i političku odvažnost, tako da se okrenu budućnosti i ponovo izgrade veze posle toliko godina”.

Ona je time odgovorila na pitanje da li smatra “provokacijom” izjavu albanskog premijera Edi Rame juče u Beogradu da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i da li će to naštetiti odnosima dve zemlje, jer se planira i poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Tirani.

– Mi imamo u vidu da je to prva takva poseta posle 68 godina, ali bi to označilo novu povoljnu promenu u regionalnom dijalogu na Zapadnom Balkanu – dodala je Maja Kocijančič.

I, kako je ukazala, “gledajući šire, jasno je koliko je regionalna saradnja važna u okviru evropske perspektive Zapadnog Balkana, isto kao i pitanje pomirenja, a mi ohrabrujemo sve zemlje regiona da nastave tim putem”.

Predstavnica za štampu Mogerinijeve je naglasila da je EU ranije naglašavala i ponovo stavljado znanja da je saradnja na Zapadnom Balkanu od najvećeg značaja i da je ceo taj region opredeljen za približavanje Uniji, tako da “EU smatra da nastojanja u tom pravcu moraju da se nastave na dobrobit građana celog tog područja, isto
kao i napori za pomirenje”.

Ona je to odgovorila na pitanje da li je saradnja na Balkanu u opasnosti, pošto je Mogerini juče istakla da susret srpskog i albanskog premijera treba da bude “preokret u regionalnoj saradnji”, dok je predsednik srpske vlade Vučić ocenio kao “provokaciju” i kao “propuštenu priliku da se ostvari taj preokret u saradnji u regionu” izjavu albanskog premijera Rame u Beogradu da je Kosovo nezavisna država.

Maja Kocijančič je, na molbu da se osvrne na posetu Rame Preševu, odgovorila da o tome ne raspolaže nikakvim pojedinostima, “ali da EU smatra da u oblasti Preševa srpska vlada treba da nastavi napore za pospeši ekonomski razvitak tog područja, a EU takođe pruža pomoć tamošnjem albanskom življu”.