Istorijski susret: Vučić u Berlinu dočekan uz najviše državne počasti

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Berlin, gde će se oko 12 sati sastati sa nemačkom kancelarkome Angelom Merkel.

Premijer je dočekan na aerodromu u Berlinu uz najvece državne počasti. Vučića i članove delegacije dočekao je šef Protokola kancelarke Angele Merkel, a posebno uvažavanje ka šefu naše delegacije odato je i postrojavanjem vojnog špalira na aerodromu, što je inače običaj u slučajevima kada dolaze najvažniji svetski državnici.

Interesantno je pomenuti da su i ulice Berlina, kojima se od aerodroma do svog prvog odredišta kretala srpska deleacija, bile u potpunosti bez saobraćaja. Sve ovo dokaz je važnosti posete koji zvanićna Nemačka pridaje premijeru Srbije, koji se od danas nalazi u dvodnevnoj poseti toj državi, a u seriji značajnih sastanaka svakako će biti najvažniji onaj koji srpski premijer danas ima sa kancelarkom Angelom Merkel.

Premijer Vučić i Merkelova razgovaraće o odnosima dve zemlje, kao i putu Srbije u EU tokom radnog ručka, kojem će, kako je najavljeno, prisustvovati i ministar pravde Nikola Selaković.

Posle ručka planirane su izjave Merkelove i Vučića. Nakon toga on će razgovarati sa šefom nemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom. Planirano je da seVučić danas sastane i sa bivšim ministrom inostranih poslova Nemačke Gvidom Vesterveleom.Sutrašnji dan posvećen je razgovorima sa nemačkim privrednicima, a premijer Srbije će na radnom doručku razgovarati sa predstavnicima nemačkih kompanija.

Uoči posete, kancelarka Merkel je rekla da se raduje Vučićevom dolasku u Berlin i da će sa njim razgovarati o „daljem putu Srbije”, a premijer da Srbija želi da bude pouzdan saveznik i partner Nemačke.U autorskom članku za visoko tiražni Frankfurter Algemajne cajtung Vučić je istakao da je Srbiji potrebna šansa i da želi savezništvo Nemačke.

Srbija je mala zemlja, koja želi da rešava svoje probleme, ne ulazi u sukobe sa bilo kim u regionu i svetu i okreće se svojoj evropskoj budućnosti, naveo je srpski premijer, i dodao da je naša zemlja postala pouzdan partner i da želi Nemačku za saveznika.