Ivo Josipović: Hrvatska će se žaliti UN zbog Šešelja!

Hrvatska će na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Haškog tribunala, sredinom decembra, izneti svoju poziciju o Šešeljevim javnim istupima, izjavio hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Kako je rekao predsednik Ivo Josipović, Hrvatska će od Saveta bezbednosti “zatražiti da u okviru svojih nadležnosti preduzme mere koje ima”, prenosi Hina.
Na pitanje novinara da prokomentariše ocene srpskih zvaničnika da lider radikala nije važan politički faktor, Josipović je odgovorio da Šešelj lično možda i nije prevelik politički faktor “s obzirom na stanje i bolest”, ali da je problem njegova ideologija koja je, kako je ocenio, “duh iz boce” koji plaši sve koji znaju šta se dogodilo 1990-tih.

 

– Mislim da je zajednički zadatak svih, uključujući EU i Srbiju, da taj duh vrati u bocu da više nikad ne zaleluja ovim prostorima – rekao je Josipović.

Na izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da Hrvatska ne može da deli lekcije Srbiji oko slučaja Šešelj, Josipović je odgovorio da je Dačiću poznata Šešeljeva ideologija i koji su kriterijumi za ulazak u Evropsku uniju.

– Mi smo ispunili uslove, koji nisu samo usklađivanje s tehničkim normama, nego su i određeni standardi demokratije, a i Srbija će morati ispuniti uslove – zaključio je hrvatski predsednik.

Puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora na privremenu slobodu, a posebno njegovi politički govori, već danima izazivaju oštre reakcije u Hrvatskoj.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u petak da Srbija, ako želi u EU, mora jasno da se ogradi od Šešeljevih izjava i da ih osudi.

Sabor Hrvatske priprema deklaraciju kojom bi se osudili Šešeljevi politički govori, a na inicijtaivu predsednika Josipovića i hrvatskih evroparlamentraca, tokom iduće sedmice očekuje se slična rezolucija i u Evropskom parlamentu.

U Hrvatskoj su predsednički izbori zakazani za 28. decembar.