Izetbegović: Ne optužujemo srpski narod

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da ga čudi izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da neće prisustvovati obeležavanju stote godišnjice sarajevskog atentata, zbog toga što u Sarajevu optužuju srpski narod za zločine.

Ne znam otkud Nebojši Radmanoviću, a sada i Nikoliću takav stav i na čemu ga baziraju? Do sada ga nije bilo. Niko ne nemerava da preispituje istoriju, da utvrđuje ko je kriv, niti da optužuje bilo koga, čak ni atentatora, a kamoličitav jedan narod”, rekao je Izetbegović, prenose sarajevski mediji.

On je istakao da u Sarajevu samo žele da pokušaju da zaokruže 100 godina sukoba i da trasiraju put za 100 godina mira.

Osvrćući se na tablu koja je postavljena na Većnici u znak sećanje na spaljivanje simbola Sarajeva, Izetbegović je rekao da treba imati u vidu da je to urađeno u vreme kada su spaljivana porodilišta, Orijentalni institut, Zetra i olimpijski objekti.

Bilo je to vreme klada je krenuo genocid, rekao je Izetbegović i dodao da je tokom opsade Sarajeva ubijeno skoro 12.000 ljudi, od čega 1.600 dece, a među njima i
dosta srpske.

– Postavljena je ploča koja govori o zločincima i ona je ogledalo onoga šta se dešavalo. Ne treba se ljutiti na ogledalo ako pokazuje ružnu sliku, a pokazuje – kazao je Izetbegović.

On je dodao da se nada da će Radamanović i Nikolić promeniti mišljenje i doći u Sarajevo.

– Nemamo nameru da optužujemo narod sa kojim živimo u BiH i na Balkanu. Namera nam je jedino da optužujemo zločince, ali ni to nećemo raditi u ovom trenutku – zaključio je Izetbegović.