Izuzetan uspeh: Srpskim programerima tri medalje na Tajvanu

Četvorica mladih programera iz Srbije osvojila su tri medalje na upravo održanoj 26. Međunarodnoj informatickoj olimpijadi u Tajpeju na Tajvanu, saopštio je vođa ekipe Srbije Nikola Milosavljević.

Srpski programeri osvojili su dve srebrne i jednu bronzanu medalju, a na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 311 takmičara iz 82 zemlje.

Dimitrije Erdeljan, učenik gimnazije ”Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu i Marko Stanković, učenik gimnazije ”Svetozar Marković” u Nišu dobili su srebrnu medalju.

Ivan Stošić, učenik gimnazije ”Svetozar Marković” u Nišu osvojio je bronzanu medalju.

Našu zemlju predstavljao je i Andrej Ivašković, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, kome je, nažalost, nedostajalo svega pet poena do bronzane medalje, naveo je Milosavljević u pisanoj izjavi.

Ekipa Srbije za ovo takmičenje odabrana je posle niza takmičenja koje uključuju kvalifikacije, okružno takmičenje, državno takmičenje i Srpsku informatičku olimpijadu kao završni stupanj.

U kreiranju i odabiru zadataka za ova takmičenja, održavanju sistema za automatsko testiranje i u pripremama učenika, svake godine aktivno učestvuje Državna komisija za takmičenja iz informatike – tim od 15-ak ljudi, uglavnom studenata koji su i sami bivši takmičari.

Završne pripreme u trajanju od sedam dana održane su u Istraživačkoj stanici Petnica i finansirao ga je “Majkrosoft divelopment center Srbija” (Microsoft Development Center Serbia (MDCS).

Troškove puta na Međunarodnu informatičku olimpijadu pokrilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.