Svi smo videli kakav su povratak na tržište imale ploče, sve više se isto događa s kazetama, a sledeće bi mogle biti VHS kasete.

 

Što ih je manje, biće dragocenije. Dokazalo se to s pločama, sve više se pokazuje istinitim i u slučaju audio kaseta, a nakon toga bi ista sudbina mogla zadesiti i video kasete. Zato, ako negde na tavanu ili u podrumu čuvate kutiju punu VHS kaseta, nemojte je još baciti.

“Vreme je da naučimo lekciju koja se dogodila s pločama. Mnoge nekad nevoljene i odbačene longplejke danas vrede pravo malo bogatstvo”, izjavio je David Džinks, zaposleni međunarodne dostavljačke firme ParcelHero i dodao: “Danas se video kasete smatraju prolaznim zapisima kao što je nekoć bio slučaj s pločama, te ih se brzo rešavamo.”

Kolekcionari video snimaka tvrde da su filmovi koji su rađeni za VHS format, koji je mnogim domovima vladao više od 20 godina, na neki čudan način ‘očišćeni’ za visoku rezoluciju kakvu pružaju DVD-i. Oni pak preferiraju zrnati kvalitet VHS formata, na isti način na koji sakupljači ploča pričaju o toplini muzike koja nije postignuta niti jednim drugim nosačem zvuka. “Reč je o filmovima koji kao da su previše očišćeni za DVD i Blu-ray, a nikad nisu trebali izgledati tako dobro. Možete videti greške u filmu i lošu šminku i sve.

Gledanje tih filmova na VHS playeru više podseća na odlazak u stare boskope, i kao da su redatelji želeli da oni baš tako izgledaju”, komentira kolekcionar VHS-a, Dan Kinem. Ako imate još koju kutiju punu kaseta, nemojte se prerano početi nadati da ćete otplatiti jednu ratu kredita.

Zasad su cene još niske, a najbolje možete zaraditi ako na Ebayju prodajete filmove koji nisu objavljeni na DVD-u, kao što je slučaj i s retkim pločama, piše The Independent. No ako još malo pričekate, moguće je da će vam se strepljenje višestruko (finansijski) isplatiti. “Upravo zato što ih se ljudi tako brzo rešavaju, one će u budućnosti postati kolekcionarski dragulji”, tvrdi Džinks.