Ne možete da očekujete da vam cipele sa štiklom budu udobne kao one ravne, ali možete da obratite pažnju na ove stvari, kako biste izabrali što udobnije potpetice.

 

Visina štikle

Gledajte da visina štikle ne bude viša od 9,5 centimetara. Takođe, veoma je važno da obratite pažnju na udaljenost štikle od đona i ta udaljenost ni slučajno ne bi trebalo da bude manja od tri centimetra. Što je manja udaljenost između štikle i đona, to su cipele manje stabine i više težine se prebacuje na prste.

Proverite ih unutra

Pre nego što ih kupite, opipajte rukom unutrašnjost cipela – trebalo bi da budu mekane, bez ikakvih oštrih ivica.

Hodajte u njima

Ali, nemojte da se prevarite! Kada probate cipele u prodavnici, ukoliko na podu ima tepih, pomerite se i pružite korak izvan tepiha. Tako ćete steći bolji utisak o udobnosti jer na mekanom, debelom tepihu svake cipele će vam delovati udobno.

Fleksibilnost đona

Uzmite cipelu u ruku i pokušajte lagano da savijete gornji deo cipele, onaj gde vam inače stoje prsti kada ih obujete. Ukoliko ne možete nimalo da savijete đon, ne računajte na udobnost jer tvrd đon ne dozvoljava stopalu da se normalno kreće.

I ovo je znak stabilnosti

Kada probate cipele sa potpeticom, pokušajte da prebacite deo pritiska na štiklu. U nekim slučajevima, ako je previše mekana, potpetica će se malo pomeriti unazad. To je znak da su cipele koje vam se sviđaju loša infesticija jer ćete, dok hodate u njima, konstantno morati da balansirate na prstima.

Važno je i kada kupujete

Najbolje je da cipele probate u kasnim jutarnjim časovima jer vam tokom dana malo oteknu noge. To znači da, ako ih kupite rano ujutru, uveče će vam možda biti knap, a ako ih kupite uveče kad su vam noge otečene, ujutru će da vam “šetaju” oko stopala.