Komesar EU: ‘Srbija bi mogla da razmotri uvođenje sankcija Rusiji ako želi da napreduje ka članstvu’

Komesar EU za regionalnu politiku Johanes Han izjavio da ukoliko želi da postane članica EU, Srbija mora da razmotri odluku da ne podrži sankcije protiv Rusije.

Han je u obraćanju Evropskom parlamentu takođe rekao da ako Beograd želi da „napreduje ka članstvu, moraće da pošalje pravi signal” kad je reč o sankcijama protiv Rusije.

Han je istakao i da neće biti nikakvog proširenja Unije narednih pet godina, koliko traje njegov mandat.

Na sednici Evropskog parlamenta, novoizabrani predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je ponovio da se nijedna zemlja neće pridružiti EU u ovoj deceniji.

Han, s druge stane, nije rekao da će proces proširenja biti u zastoju, već je dodao da će pregovori u procesu proširenja biti nastavljeni sa zemljama kao što su Srbija i Crna Gora.

Govoreći o pitanju Kosova i nastavku dijaloga, Han je kazao da Srbija mora da nastavi sa svojim naporima u pregovorima, i da je u rukama obe strane to koliko brzo će pregovori ići i kad će biti nastavljeni.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, Han je rekao da region ne može da bude „crna rupa” u Evropi, naročito kada su u pitanju transport i infrastruktura, i naglasio je da će EU uraditi sve da zemlje regiona u tom smislu budu povezane. Zapadni Balkan mora da bude povezan prugom, putevima i energetskom mrežom, rekao je Han.

Han je, komentarišući situaciju u BiH, rekao da naredni koraci treba da budu napuštanje „dejtonske logike” i prelazak na „briselsku logiku”, ne precizirajući danas šta to znači.

Dodao je da je Makedonija jedan od njegovih najvećih izazova, da situacija sada tamo nije zadovoljavajuća, ali da planira da počne pregovore s tom zemljom.

Evropska unija je odlučila da sankcije Rusiji ostavi na snazi, uz opasku da se dogovor o miru u Ukrajini ne primenjuje u potpunosti.

Ukrajinska kriza mora biti rešena, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje, naveo je Han.