Konačni rezultati izbora na Kosovu – Deset mandata Srpskoj listi

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 8. juna, prema kojima će najviše, odnosno 37 poslanika u novom sazivu skupštine imati koalicija oko Demokratske partije Kosova (DPK) Hašima Tačija dok će Srbi imati deset poslanika.

Prema rezultatima, Srpskoj listi, koja je osvojila 5,22 odsto glasova, pripada devet poslanika, dok će deseti mandat pripasti Stranci za demokratski progres Nenada Rašića.

Na drugom mestu po broju osvojenih mandata je Demokratski savez Kosova (DSK) sa 30 od ukupno 120 poslanika, sledi Samoopredeljenje, koje će imati 16 poslanika, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) sa 11 poslanika, Inicijativa za Kosovo imaće šest poslanika i 10 poslanika pripadaju turskoj, bošnjackoj, romskoj, aškalijskoj i egipćanskoj zajednici.

Cenzus nije prešla Alijansa za novo Kosovo Bedzeta Pacolija.

Srpski poslanici koji će predstavljati Listu Srpska u skupštini Kosova su Bojan Mitić, Velimir Rakić, Slavko Simić, Slobodan Petrović, Saša Milosavljević, Milka Vuletić, Milena Milićević, Jasmina Živković i Jelena Bontić. Deseti poslanik iz srpske zajednice biće predsednik Stranke za demokratski progres Nenad Rašić.

Skupstina Kosova ima ukupno 120 poslanika i da bi bila formirana vlada potrebno je obezbediti podršku najmanje 61 poslanika.

Formirana Koalicija DSK-ABK- Inicijativa za Kosovo uz podršku Samoopredeljenja ima 63 albanska poslanika i oni su kao kandidata za mandatara predložili svog lidera Ramuša Haradinaja.

Zvanično priznavanje rezultata izvora može da usledi tek nakon što se okončaju svi žalbeni procesi političkih partija koje imaju pravo žalbe pri Žalbenoj komisiji i potom pred Ustavnim sudom.

Ovaj proces može trajati pet dana i zbog toga se rezultati izbora ne mogu verifikovati pre 2. jula.

Na prvoj sednici skupštine Kosova, koja treba da bude održana do 3. avgusta, očekuje se da se glasa za novog predsednika skupštine i pet potpredsednika.

Uporedo sa ovim, presednica Kosova Atifete Jahjaga treba da poveri mandat mandataru za formiranje vlade i potom da se odredi datum konstituivne sednice na kojoj će se glasati o novoj vladi.