Kontrola spremna da prihvati veći broj aviona iznad Srbije

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore spremna je da prihvati povećan broj aviona iznad Srbije ako zatreba, zbog izmeštanja vazdušnih koridora sa teritorije Ukrajine - rekao je generalni direktor ove kontrole Radojica Rovčanin.

Rovčanin je naveo da je već razgovarano sa predstavnicima vazdušnog saobraćaja, jer su svetske kompanije preporučile svojim avionima, koji saobraćaju od evropskih gradova na Daleki istok i obratno, da lete preko Rumunije i Bugarske.

On je ocenio da Kontrola letenja Srbije i Crne Gore neće imati bilo kakvih problema da isprati i usmerava i znatno veći broj aviona, jer za to ima potrebne kapacitete, prenosi RTS.

Rovčanin je napomenuo da je sasvim izvesno da, ako aviokompanije budu tražile prelet preko Hrvatske, to će tražiti i od Srbije koja je spremna da prihvati veći broj aviona na svom nebu.

Aviokompanije čiji avioni poleću sa aerodroma u Frankfurtu, Amsterdamu, Parizu i Londonu juče su, nakon rušenja malezijskog putničkog aviona u ratnoj zoni Ukrajine, letove do destinacija na Dalekom istoku preusmerile na južni koridor, odnosno preko Mađarske, Bugarske i Rumunije.