Kosmajac finansirao političare i policajce da bi ćutali?

Posle privođenja Šarića na javnoj sceni Srbije se pojavio još jedan narko diler, Dragoslav Kosmajac, koga je premijer označio kao najvećeg. Ipak kako Kurir saznaje, on je finansirao političke partije, ali i pojedine osobe iz policije.

Isprobanim italijanskim receptom u kom se strankama daje novac isključivo u „kešu”, Kosmajac je redovno plaćao sve u svojoj okolini. Kako bi osigurao zaštitu političkih moćnika, ovaj narko diler je novac davao preko posrednika, a na isti način je plaćao i policajce kako bi ga zaštitili.

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, kaže za Kurir da je to davanje novca u kešu i finansiranje političkih partija oproban italijanski recept, koji su prepisali domaći narko-bosovi.

– Prilikom davanja para važi pravilo „ruka u ruku, oči u oči”. To znači da se novac daje direktno, i to uglavnom ljudima iz vrha političkih partija koji u stranci važe za osobe od poverenja. Novac se čuva u sefovima u inostranstvu i uvek se snima svaka od tih primopredaja. To im omogućava da političare koje plaćaju vežu za sebe i aktiviraju ucenu kad zatreba – objašnjava Nicović.

Pare se samo u retkim slučajevima uplaćuju preko računa, a primopredaja se uglavnom dešava u inostranstvu.
– Pare se ne uplaćuju na račun pošto političari smatraju da takav novac „smrdi” jer može da ih dovede u direktnu vezu sa sumnjivim finansijerom. Ako i ima nekih transakcija, onda je to uglavnom odrađeno preko ćerki-firmi – navodi Nicović.

U MUP-u je potvrđen da je formirana radna grupa, koja će proveriti poreklo imovine i tokove novca Dragoslava Kosmajca, kao i sve sumnje da je sarađivao sa policijskim funkcionerima.