Kosovski Ustavni sud ne da Mustafi da predsedava?

Ustavni sud Kosova može privremenom merom da onemogući Isi Mustafi vršenje dužnosti predsednika parlamenta do konačne odluke suda, kažu stručnjaci.

Ustavni sud Kosova može da prihvati zahtev Demokratske partije Kosova (DPK) i donese privremenu meru kojom se lideru Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isi Mustafi onemogućava vršenje dužnosti predsednika Skupštine do konačne odluke suda, smatra profesor Ustavnog prava na prištinskom univerzitetu Mazlum Baraliu.

Braliu je za prištinsku agenciju Kosovapres rekao da se to meže dogoditi pošto Ustavni sud ne priznaje posleizborne koalicije, ocenjujući da posle zahteva DPK Ustavnom sudu kojim se pored ostalog traži i donošenje privremene mere zabrane vršenja dužnosti predsednika Skupštine, Ustvani sud može sve vratiti na početak.

Takva odluka se, kako je istakao, može doneti jedino pošto sud proceni da li na osnovu dokaza koji su predočeni u zahtevu ima kršenja ustava.

– Strane dovode u pitanje jedna drugu, jedna strana smatra da je sve bilo u redu, dok druga strana da nije bilo u redu… Dok sud ne odluči ne želim da prejudiciram, pošto je sud nadležan da o tome odluči – kaže Baraliu.

On je kazao da su neke stvari izrečene u prethodnoj odluci Ustavnog suda prema kojoj nema posleizbornih koalicija i prioroitet je dat partiji koja je osvojila najviše glasova na izborima, a ne onoj koja ima najviše mandata u Skupštini.

– Međutim sud može doneti i drugačiju odluku – navodi Baraliu.

Ako ustavni sud ponovo donese istu odluku kao i prilikom obraćanja predsednice oko mandatara za premijera i kaže da je bilo kršenja Ustava, onda se sve vraća na početak.