Krasić: Šešelj će tražiti puštanje

Vojislav Šešelj će, povodom odluke Haškog tribinala, zauzeti stav da mu se, umesto puštanja na privremenu slobodu, hitno ukine pritvor, izjavio je Zoran Krasić.

Funkcioner SRS je rekao Tanjugu i da Komitet za odbranu Šešelja smatra i da bi njihov lider kao jedino ograničenje u slučaju ukidanje pritvora mogao da prihvati da ne napušta teritoriji Srbiju.

Krasić je naveo i da bi u tom slučaju lider SRS u Srbiji govorio na javnim skupovima i televizijama i kritikovao rad Haškog tribunala „jer su to njegova građanska prava i ne bi dozvolio da mu ih bilo ko ograničava”. Pretresno veće Haškog tribunala je saopštilo da je stranama na suđenju Šešelju uputilo nalog da se izjasne o mogućnosti da optuženi bude privremeno pušten na slobodu.

Sudsko veće je u odluci koja je doneta u petak, 13. juna, uputilo nalog da se strane, uključujući optuženog, po ovom pitanju izjasne u roku od sedam dana.

– Komitet za odbranu Šešelja smatra da će povodom najnovije odluke Pretresnog veća lider radikala zauzeti stav da je „prava i jedina tema pritvor koji se hitno mora ukinuti, a ne privremeno puštanje na slobodu” – preneo je Tanjugu Krasić.

On je objasnio da je „privremeno puštanje tema pre nego što počne suđenje ili u puzama suđenja, a da sada, posle 11 godina pritvora i 27 meseci nakon izvršenja završnih reči, pritvor mora da se ukine”.

– Nakon ukidanja pritvora Šešelj bi mogao samo da prihvati jedno ograničenje – da ne putuje nigde van Srbije – rekao je Krasić, koji je predsednik Komiteta za odbranu Šešelja.

On je naveo i da će Šešelj „ako se pusti na slobodu sigurno držati javne skupove, davati intervuje novinama, gostovati na televizijama, slobodno se kretati po celoj Srbiji i kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud”.

– To su njegova građanska prava i (Šešelj) neće dozvoliti da mu ih bilo ko ograničava pod bilo kakvim izgovorom – rekao je Krasić.

Prema njegovim rečima, Komitet za odbranu Šešelja očekuje da će odluka o ovome biti doneta u roku od desetak dana. U odluci sudskog veća Haškog suda, s predsedavajućim sudijom Žan Klod Antonetijem na čelu, precizira se da je ovu odluku veće donelo uzimajući u obzir više razloga, među kojima je i narušeno zdravstveno stanje optuženog.

U odluci je navedeno i da je poziv stranama upućen zato što u ovom trenutku nije moguće „odrediti tačan datum izricanja presude”, pošto je novi sudija Madaje Nijang zatražio još vremea za to da se upozna sa celim predmetom.

Šešelj se 23. februara 2003. dobrovoljno predao Haškom sudu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.