LEK ZA TRAUME: Evo kako prevazići bolne uspomene

Spavanje
pixabay.com

Verovali ili ne, spavanje vam može pomoći da prevaziđete traume prouzrokovane usled nekog događaja. To može biti i kada je reč o gledanju teških i zastrašujućih scena, na primer horor filmovi u kasnim večernjim satima. Ali i kada govorimo o traumama koje vuku "korene" iz ranog detinjstva, tvrde švajcarske studije nakon eksperimenta koji je nedavno izveden.

 

Naime, volenterima koji su bili podeljeni u dve grupe bio je prikazan video snimak sa traumatičnim događajem. Jedna grupa prespavala je celu noć nakon gledanja snimka, dok je druga grupa ostala budna. Volonteri koji nisu mogli odmah da eliminišu nemile scene i slike iz glave, imali su poteškoća i u narednim danima.

Naši rezultati pokazuju da grupa koja je zaspala nakon što je odgledala film ima manje deprsivnih uspomena od osoba koje su ostale budne – tvrdi Birgit Klajm, psihološka naučnica na Univerzitetu prishijatrije i prishoterapije u Cirihu i dodaje:

To potvrđuje da san može imati zaštitni efekat kao posledica traumatskog iskustva.

San vam može pomoći da ublažite emocije u vezi sa lošim uspomenama kao što je strah, koje su prouzrokovane usled traumatskih događaja. Kako istraživači tvrde, san pomaže ljudima da efikasnije integrišu bolne uspomene.