Lekar upropastio život jednoj ženi: Odbio da joj uradi abortus, pa su ga smenili

Gradonačelnica Varšave smenila je direktora klinike koji je odbio da se u njegovoj bolnici izvrši abortus ženi kojoj su dijagnostikovali teško oštećenje ploda.

U aprilu ove godine jedna trudnica je zatražila od profesora Bogdana Hazana, direktora varšavske Bolnice sveta porodica, da prekine trudnoću, jer joj je konstatovano da nosi dete sa teškim zdravstvenim problemima.

Hazan joj je odgovorio u pismu da ne odobrava abortus u svojoj bolnici zbog „prigovora savesti” i umesto toga dao joj adresu jedne crkvene ustanove gde će, kako je naveo, dete pošto se rodi dobiti palijativnu negu.

Neizlečivo bolesna beba je rođena u jednoj drugoj bolnici sa teškim deformitetima glave i lica i mozgom van lobanje, izjavio je neimenovani doktor te bolnice, prenosi Rojters.

Ovaj skandal pokrenuo je novu žestoku raspravu o abortusu izmedju konzervativaca i liberala u katoličkom poljskom društvu.

Gradonačelnica Varšave Hana Gronkijevič-Valc rekla je da je smenila Hazana sa čela bolnice zbog toga što nije imao pravo da odbije abortus i što nije upoznao trudnicu sa svim opcijama.

Abortus je u Poljskoj dozvoljen samo ako postoji pretnja po majčin život, ako je plod ozbiljno oštećen ili ako je trudnoća rezultat silovanja.

Prema zakonu, doktori mogu da odbiju da izvrše abortus na osnovu prigovora savesti, ali su dužni da pomognu pacijentkinji da pronadje alternativne opcije za prekid trudnoće.

Istraga koju je pokrenula kancelarija gradonačelnika, utvrdila je da je Hazan prekršio pravila zbog čega je smenjen, dok je njegov advokat najavio žalbu tim povodom.

Profesor Romuald Debski, lekar na klinici gde se nesrećna žena porodila, rekao je da principi kojima se doktori rukovode treba da bude Hipokratova zakletva, a ne njihova vera, u ovom slučaju katolička.

– Da je profesor Hazan video život koji je spasio, imao bi drugačije mišljenje. Dete nema pola glave, očne jabučice mu vise, mozak nije u lobanji i umreće za mesec ili dva, zahvaljujući profesoru Hazanu – rekao je Debski u potresnoj izjavi za televiziju TVN24.