LEPA FRIZURA, SAVRŠENA ODEĆA, ALI… Bitno je i ŠTA NARUČUJETE na prvom sastanku!

Voda
Pixabay.com

Izbor jela ostavlja jači utisak od odeće i frizure, a desert možete da delite flertujući. Sofija Loren je savetovala dame da špagete "usisaju" usnama, jer se tako napravi najmanje nereda.

 

Ono ste što jedete – kaže stara izreka. Stručnjak za veze Arni Krog dodaje: ono što naručite na prvom sastanku može oterati potencijalnog partnera jer o vama govori mnogo više nego sve reči koje izgovorite. I zato, dok se spremate za prvi susret sa osobom koja vam se dopada, ne razmišljajte samo o haljini koju ćete obući ili frizuri, temama o kojima ćete pričati, već i o jelu koje ćete naručiti.

 
Pice i hamburgeri

 

Malo koja žena će odlučiti da na prvom sastanku “uroni” u hamburger ili se “baci” na picu jer borba sa sirom koji se razvlači ili velikom pljeskavicom iz koje cure prilozi, ne deluju nimalo seksi. Dame, ipak, greše, tvrdi Krog jer, kako kaže, muškarci vole žene koje jedu “pravu hranu”. Dama koja se odluči za hamburger na prvom sastanku je uglavnom zabavna i samouverena, a upravo te osobine jači pol veoma ceni.

Salata

Pre nekoliko godina, studija Univerziteta u Ontariju potvrdila je ono što znamo – žene češće biraju salatu u društvu muškaraca nego pripadnica svog pola. Dok sa drugaricama opušteno znaju da navale na šniclu, na ljubavnom sastanku im je prvi izbor salata. Lako se jede, ne nadima i kako dame misle, šalje poruku potencijalnom partneru da im je zdravlje na prvom mestu. Ipak, nije baš tako. Muškarci vole vitke devojke, ali ako naručite samo salatu, ne pokazujete samo da vodite računa o liniji, već i da ne znate da se opustite i prepustite uživanju u trenutku. Stručnjak za veze ističe da partner može da pomisliti da ste naručili salatu kako biste ga impresionirali, a to vas prikazuje kao manipulativnu osobu. Ako zaista volite salatu, naručite je uz glavno jelo, nikako kao jedino.

Ljuto i začinjeno

Naručivanje karija zvuči kao loša ideja jer se može dogoditi da se preznojite, ali uprkos tome, začinjena hrana prikazaće vas kao osobu sklonu rizicima i željnu upoznavanja novih kultura, što je dobro. Osim toga, ljuto je afrodizijak i to je dodatni bonus.

 

Pasta

Dugo su na prvom mestu spiska najgorih jela za ljubavni sastanak bile špagete bolonjeze, ali slično kao i pica i hamburger, pasta šalje poruku da uživate u hrani, što se izjednačava sa strašću u životu. Ako vas “motanje” špageta na javnom mestu čini nervoznim, Krog predlaže da sastanak preselite u dom jednog od vas i zajedno kuvate, što će vas dodatno zbližiti. A, italijanska glumica Sofija Loren savetovala je da špagete uvlačite kao da ste usisivač jer ćete tako napraviti najmanji nered.

Desert

Većina žena izbegava desert na sastanku, a onda ode kući i pojede celu čokoladu. One koje se ne stide da posle večere zatraže kafu i parče torte, neće biti posmatrane kao halapljive, čega se pribojavaju, već kao opuštene i otvorene. Osim toga, taj gest pokazuje da uživate u zajedničkom vremenu i da ne želite da se sastanak brzo završi. I još važnije, ostavlja vam prostor i da flertujete dok delite kolač.

BONTON JE VAŠA LIČNA KARTA

Nije, ipak, važno samo šta naručujete, već i kako jedete. Stručnjaci za bonton podsećaju da kašiku ili viljušku sa hranom treba da prinosite ustima, a ne da, kao što većina radi, glavu spuštate ka tanjiru i escajgu. Laktove ne stavljajte na sto i nikad ne “mlatarajte” rukama dok držite nož i viljušku. Podrazumeva se da ne ližete nož, ne žvaćete glasno, ni otvorenih usta.

Kada obedujete u nacionalnim restoranima, pridržavajte se pravila te zemlje i kulture, pa pastu jedite viljuškom, indijsku hranu možete prstima, u kineskim restoranima činiju prinesite ustima umesto obrnuto i dobro bi bilo da koristite štapiće ako možete.

Posebne zahteve saopštite konobaru tiho i diskretno jer u suprotnom izgledate arogantno i nekulturno. I pridržavajte se zlatnog pravila koje kaže da su najbolji maniri za stolom oni koji se ne primećuju.loading...