MAMINI SINOVI I TATINE PRINCEZE: Evo zašto je ova izreka istinita!

Porodica
Pixabay.com

Ako dete ima plave oči, a roditelji crne, nije u pitanju majčina prevara, već zanimljiva kombinacija hromozoma, kojom telo stvara novi gen

 

Kakav otac, takva ćerka ili kakva majka takav sin – da li je to zaista tako i šta se dešava u genetičkim kodovima, kada su oboje roditelja sa smeđim očima, a dobiju dete, koje ima recimo plave?

Ne, ne radi se o čuvenom “ličenju na komšiju”, već o igri genetike, koja napravi zanimljive kombinacije hromozoma, čak iako vas dvoje uopšte nemate te karakteristike.

Istraživanje Stendfordskog Univerziteta pokazuje kako dolazi do nasleđivanja boje očiju, ali i drugih crta i karakteristika.

Osim u nekoliko posebnih slučajeva, nije posebno predodređeno šta vam koji roditelj daje, odnosno šta od koga nasleđujete. Ako se radi o dominantnim genima, oni će biti dominantni bez obzira dolaze li od oca ili majke. Ako vaš otac ima dominantan gen za boju očiju, nasledićete istu boju od njega. Međutim, ako se radi o recesivnom genu, deca mogu imati boju očiju koju njihovi roditelji nemaju i dati potpuno novi gen.

To objašnjava zašto se nekada dešava da osobe koje recimo nemaju riđu boju kose ili smeđu boju očiju, dobiju dete sa smeđim očima i riđom bojom kose.

Kao što vidite genetika je komplikovan posao. Jedina stvar koju znamo je da smo uvek naklonjeniji jednom roditelju, što ponovo zavisi od kombinacije gena koju dobijamo preko roditelja. Pokušaćemo jednostavno da prikažemo kako genetika funkiconiše, a potom damo primere gde je vidljivo šta dobijamo od kojeg roditelja.

Uzmimo za primer dete majke sa smeđim očima i oca sa plavim očima. S obzirom na to da su smeđe oči dominantne, majka može imati gene za smeđe oči ili jedan gen za jednu, drugi za drugu boju očiju. Kako bi olakšali shvatanje recimo da će imati oba gena za smeđu boju. S obzirom da otac ima plave oči, on ima dve kopije recesivnih gena za plave oči.

Svaki roditelj će preneti jednu kopiju gena na svoje dete. U ovom slučaju, mama će preneti dominantni gen, a otac recesivni. To znači da će dete imati boju očiju majke.

Upravo zbog toga što je ona imala dominantne gene. Isti je slučaj i ako otac ima dominantan par gena, jer tada dete ponovo dobija ona genetski par, koji je dominantniji, što automatski znači da će naslediti boju očiju od roditelja koji ih ima.

Istraživanje Stendfordskog Univerziteta takođe potvrđuje kako dečaci od majke nasleđuju samo jedan iks hromozom, koji je bogat genima koji utiču na fizički izgled. Očev iks hromosom je osiromašen takvim genima pa stoga dečaci mogu ličiti na majke, a devojčice ne moraju nužno na oca, jer dobijaju po jedan iks hromosom od oba roditelja.

Velike uši, prema ovom istraživanju obično dolaze u nasleđe od očeva, dok kosa i njen kvalitet od majke. Ako ste muškarac, pogledajte ujaka i biće vam jasno kako će vaša kosa izgledati u kasnijim godinama (ako je ima).

Dakle, postoje različiti spojevi hromozoma koji će u krajnosti dati proizvod vašeg deteta baš onakvim kakvo treba da bude.

Jedinstveno, posebno i na sebi svojstven način drugačije. Osobine su pak zasluga oba roditelja pa nemojte kriviti muža, ako vidite da je krajnje tvrdoglavo. Osvrnite se i na sebe i analizirajte svoje osobine.