Moskva pomaže Beogradu: Dvojica gradonačelnika razgovarali o saradnji

Gradonačelnici Beograda i Moskve, Siniša Mali i Sergej Sobjanin, razgovarali o nekoliko izuzetno važnih tema za razvoj srpske prestonice.

Oni su se dogovorili da u naredna tri meseca bude potpisan ugovor o saradnji dva grada.

Sastanku dva gradonačelnika, koji je upravo završen, prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Mali je ruskom kolegi predstavio plan za razvoj grada u nekoliko narednih godina.

– Imali smo izuzetno plodotvoran i konstruktivan razgovor. Postignut je dogovor da se u naredna tri meseca potpiše ugovor o saradnji dva grada, kako bi se konkretizovali projekti na kojima će Beograd i Moskva zajednički raditi u narednom periodu, a o kojima je danas bilo reči – rekao je Mali.

On je dodao da su razgovarali i o iskustvima Moskve na projektima javno-privatnog partnerstva, s obzirom da taj grad najveće investicije realizuje kroz taj model finansiranja, a da Beograd planira da projekat upravljanja otpadom i sredjivanja deponije u Vinči, kao i izgradnju četiri podzemne garaže, realizuje upravo na taj način.

Zato će, ocenio je Mali, iskustvo Moskve biti od neprocenjivog značaja za realizaciju važnih projekata u Beogradu.

Navodeći da je Moskva jedan od najbrže rastućih gradova na svetu i finansijski, kulturni, sportski i ekonomski centar sveta, Mali je rekao da je, njihovo iskustvo u planiranju razvoja grada od velikog značaja za srpsku prestonicu, ne samo kada je u pitanju projekat Beograd na vodi, već i za razvoj infrastrukture, privrednih zona i plana širenja grada koji nas očekuje u narednim godinama.

Mali i Sobjanin razgovarali su i o javnom prevozu, stvaranju pozitivne klime za privlačenje investitora, energetskoj efikasnosti, kao i načinima za postizanje efikasnijeg i transparentnijeg rada Gradske uprave.

Gradonačelnik Beograda rekao je da je, s obzirom da Moskva ima jedan od najrazvijenijih sistema javnog prevoza na svetu, dogovorena saradnja direkcija za javni prevoz dva grada, kako bi Beograd povećao efikasnost i optimizovao javni prevoz.

– Ruska prestonica se pokazala i kao veoma uspešna u privlačenju krupnog kapitala i investitora, što su uspeli zahvaljujući brojnim aktivnostima kojima se njihovo poslovanje olakšava. Konstatovali smo da je Beograd već pokrenuo niz aktivnosti koje će doprineti stvaranju pozitivnije poslovne klime u našoj prestonici –q naveo je Mali.

On je dodao da tu prvenstveno misli na kancelarije za brze odgovore koje će u septembru biti otvorene u svih 17 beogradskih opština, kao i na osnivanje biznis inkubatora kojima se podstiče razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, a čije je otvaranje planirano na jesen.

Dva gradonačelnika razgovarala su i o povećanju energetske efikasnosti, na čemu Moskva intentivno radi poslednjih nekoliko godina, a Mali je ruskom kolegi preneo da je to oblast koju je vlast u Beogradu prepoznala kao izuzetno značajnu i na kojoj intenzivno radi.

Prema njegovim rečima, prvi korak ka tome je i osnivanje sekretarijata za energetiku čiji će jedan od primarnih zadataka biti bavljenje projektima povećanja energetske efikasnosti u gradu.

Mali je rekao i da je posebna pažnja u razgovoru posvećena iskustvima Moskve vezanim za elektronsku upravu u čemu je taj grad jedan od lidera u svetu.

– Grad Beograd takođe planira da u naredne četiri godine u potpunosti uvede elektronsku upravu, kako bi se rad organa gradske vlasti učinio transparentnijim i efikasnijim, a prvi korak ka tome je već napravljen uvodjenjem elektronskog praćenja predmeta u Sekretarijatu za urbanizam – naveo je Mali.

Dva gradonačelnika su razgovarala i o poboljšanju kulturne i turističke saradnje, kao i o mogućnostima da srpski studenti dobiju priliku da kroz studentske razmene posete Moskvu.

Gradonačelnik Beograda iskoristio je priliku da pozove Sobjanina da bude gost Beograda na proslavi 70. godišnjice od njegovog oslobodjenja, u oktobru.