Moskva želi i EPS

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov zatražiće od srpskog državnog vrha da zadrži sadašnji stav prema Ukrajini, ali će ponoviti i želju da Moskva kupi EPS.

Poseta Lavrova Srbiji, iako je kako saznaje Blic dogovorena sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem još 6. maja u Beču, događa se posle konstruktivnog razgovora premijera Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Lavrov će tokom razgovora sa premijerom, ministrom spoljnih poslova i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem preneti dva glavna cilja Moskve oko – spoljne politike Srbije i ruskog interesa u energetici.

Blicov izvor, dobro upućeni strani diplomata, kaže da će Lavrov napomenuti da očekuje da Srbija zadrži sadašnji stav prema Ukrajini koji je, ipak, bliži ruskom. Ali i da će izraziti očekivanje i da Srbija neće pratiti EU u uvođenju sankcija Rusiji.

– Ono na čemu će Moskva insistirati i danas i u narednom periodu je da Srbija kao predsedavajući OEBS ne samo zadrži sadašnji stav već i spreči osudu Rusije u ovoj organizaciji. Među namerama je i da tokom predsedavanja spreči i neke konkretne akcije koje bi ta organizacija mogla da preduzme – kaže Blicov sagovornik.

Drugi bitan cilj posete je još jedan u nizu pokušaja zaokruživanja energetske priče, koju upućeni u rusko-srpske odnose tumače i kao ekonomsko-političku zavisnost Srbije od Rusije.

– Moskva ima interes da njihove firme kupe EPS, uđe u sektor elektroenergije. Ruski zvaničnici to nastoje da dogovore bilateralno kao i naftno-gasni sporazum. Cilj ubeđivanja je da Srbija ne raspiše tender kada bude donela odluku o prodaji EPS – kaže strani diplomata.

On objašnjava da se očekuje da će Lavrov tražiti od Srbije da se izjasni oko „Južnog toka”.

– Ruski zvaničnici već su prekorili pojedine srpske funkcionere zbog stava da problem „Južnog toka” treba da se reši na relaciji Brisela i Moskve – kaže Blicov izvor.

Ovaj diplomata ističe da Moskvi sve „više smeta gubljenje aduta kod Srbije u vezi Kosova” jer sadašnja vlast posle Briselskog sporazuma sve manje ima potrebu za ruskom pomoći.loading...