Premijer i zamenik premijera Kosova, Isa Mustafa i Hašim Tači, ocenili su da su današnji protesti u Prištini napad na kosovske institucije i pokušaj da se vlast preuzme nasiljem.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Mustafa je rekao da se vlast dobija glasovima, a ne nasiljem na ulici.

Ko god vidi ovakvu Prištinu od eventualnih investitora, pobećiće sa Kosova, rekao je Mustafa, koji je zahvalio policiji za profesionalizam i pozvao na toleranciju i međueetnicku toleranciju.

Upitan da li će smeniti ministra Aleksandra Jablanovića, kosovski premijer je rekao da razlog za današnje proteste nisu ni Jablanović ni Trepča, naglasavajući da su danas pozivi demonstranata bili za rušenje vlade, a ne Jablanovića.

Mustafa je naveo da niko nema pravo da ugrožava ustavni poredak i istakao da je pitanje Jablanovića samo izgovor za planirane scenarije.

Danas su uništeni trgovi u centru Prištine i to je neprihvatljivo, jer su ih građani platili svojim znojem, zaključio je Mustafa.

Zamenik premijera Hašim Tači je rekao da je danas bio pokušaj opozicionih političkih subjekata da nasiljem preuzmu vlast.

Prema njegovim rečima, slike koje idu u svetu danas iz Prištine su veoma loše za Kosovo i nanose štetu Kosovu u svakom smislu.

Moramo se naučiti da prihvatimo rezultate izbore i da nijedna politička partija nema pravo da daje ultimatume policije, rekao je Tači, koji je pozvao opoziciju da demokratskim putem u kosovskim institucijama trazi resenje problema, a ne na ulicu.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je upozorila da su neprihvatljivi haos i nasilje tokom
današnjih demonstracija u Prištini i u izjavi za medije pozvala na red i mir.

Jahjaga je pozvala demonstrante da se mirno raziđu i da se ne sukobljavaju s policijom, jer, kako je poručila, “to je naša policija”.

Predsednica je pozvala sve političke partije da kroz dijalog reše otvorena pitanja, prekidajući time nasilje na ulici.

“Protest je neotuđivo pravo garantovano Ustavom, ali to pravo ide zajedno sa odgovornošću, a današnje nasilje dovodi u pitanje red i zakon, i ozbiljno narušava sigurnost građana”, ukazala je predsednica.

U Prištini je danas došlo do žestokih sukoba policije i demonstranata koji traže da Trepča postane javno preduzeće. U centru Prištine demonstranti su na policiju bacali kamenice, molotovljeve koktele, pa i bajonete. U sukobima je više desetina povređenih.loading...