Ne brine ga što je Šešelj na slobodi?! Evo šta o puštanju lidera SRS-a kaže glavni tužilac haškog tribunala

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramer rekao je danas da haški optuženik Vojislav Šešelj nije prva osoba koja je privremeno puštena na slobodu, ali i izrazio žaljenje što i nakon 10 godina u njegovom predmetu nema presude.

– Nažalost, činjenica je da nakon 10 godina nema presude. A znate da je zadnji svedok svedočio 2010. godine, a odbrana od tada nije iznosila dokaze – rekao je Bramerc za televiziju N1 i dodao da se nada da će presuda Vojislavu Šešelju biti izrečena što pre.

Glavni tužilac Haškog tribunala je rekao da odluka o puštanju Šešelja bez ikakvih uslova „nije uobičajena”.

On je podsetio da je presuda trebalo da bude doneta u oktobru prošle godine, ali je jedan od sudija bio smenjen. Novi sudija je tražio dodatno vreme da se upozna s predmetom, i u kombinaciji sa zdravstvenim stanjem Šeselja, „sve su to bili razlozi za takvu odluku”.

Bramerc je i rekao da je njegovo mišljenje bilo da nije bilo dovoljno razloga da se smeni sudija Frederik Harhov ali da je kao tužilac morao prihvatiti odluku žalbenog veća bez obzira na njegovo nezadovoljstvo.

Na pitanje da li je zadovoljan dokazima tužilaštva, Bramerc je istakao da je predmet „predugo vođen”, jer su predstavili dovoljno dokaza Sudu.

– Suđenje je prekidano u nekoliko navrata zbog uticanja na svedoke, a mi smo prezentovali najjače dokaze. Ne bismo podizali optužnicu, da nismo bili uvereni u nju – rekao je Bramerc.

Bramerc je odbacio navode Rasima Ljajića da je Haški sud pustio Šešelja kako bi presudu dočekao na slobodi u Srbiji.

Rekao je da je bilo sličnih situacija u predmetu Prlić kada su ljudi pušteni na slobodu pre presude ili tokom čekanja presude, i da će Šešelj biti pozvan u Hag, kada se donese presuda.

Rekao je i da sud u slučaju Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžičha isključuje mogućnost puštanja na privremenu slobodu jer su oni bili u bekstvu i da je odluka suda da samo ko se preda dobrovoljno može da se pusti na privremenu slobodu.

Na pitanje da statistika pokazuje da je u Hagu za 20. godina optužena 161. osoba, a među njima je najviše Srba, glavni haški tužilac je odgovorio: „Nikad se nisam bavio statistikom. Činjenica jest da su Srbi najveća grupa koja je krivično gonjena. Razlog za to je što su
srpski vojnici bili uključeni u sve sukobe u regiji, i u BiH i u Hrvatskoj i na Kosovu. Imali su veću količinu oružja i veću mogućnost da počine zločine”.

Bramerc je od danas u poseti Sarajevu, a iduće nedelje posetiće Srbiju.

Bramercova dvodnevna radna poseta biće deo njegovih priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja o radu tužilaštva Savetu bezbednosti UN.

Šešelj je stigao danas oko 13 sati u Srbiju posle 11,5 godina koje je proveo u pritvoru Haškog tribunala bez presude.

Šešelj je bio u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega obelodanjena optužnica za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Haški tribunal odobrio je prošle nedelje privremeno oslobađanje Šešelja iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi mogao da nastavi lečenje u Beogradu.