Neka se dogovore: Nikolić i Vučić zbunjuju Evropsku uniju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dosledno nastavlja da zbunjuje Evropsku uniju oko toga šta je spoljna politika Srbije. Njegove poslednje izjave o BiH suprotne su porukama koje su ostale posle posete premijera Vučića Sarajevu.

Nakon što je Vučić u Sarajevu, koje je posetio neposredno nakon inauguracije, izjavio „Niko ne može da uništi BiH”, Tomislav Nikolić je u intervjuu televiziji Republike Srpske preksinoć konstatovao da nema „lepka koji može da poveže BiH”.

– Ja ne mogu učiniti ništa da opstane BiH ako to BiH ne želi. Ali recite mi da li se za ovih 20 godina ikakav lepak pojavio da poveže BiH? Mislim da to ne postoji uopšte – rekao je Nikolić i ponovo zaigrao na staru nacionalističku kartu sukoba Republike Srpske i Federacije, Srba, Bošnjaka i Hrvata, i poručio:

– Želim sreću svim građanima BiH. Ako žele da im ljudi dobro žive, nema svađa i nema sporova. I razvod braka je jedino pravi ako se u miru raziđu, ko zna, možda se nekad ponovo sastanu – rekao je Nikolić i poručio da u RS ne treba da očekuju od Srbije „da bilo šta učini da BiH ne funkcioniše, kao što neće učiniti bilo šta da BiH funkcioniše”.

Nikolić nije krio svoj stav da je podrška BiH neiskrena i formalna.

– Ponovo dobijamo šizofrenu spoljnu politiku. EU će vrlo brzo tražiti od nas da kažemo šta je prava politika Srbije, ovo što govori i radi premijer ili poruke predsednika Srbije. Pitanje je da li se to događa slučajno, zato što su predsednik i premijer neusklađeni, ili je u pitanju dupli pas, odnosno dogovorena dvostruka igra u spoljnoj politici – upozorava za Blic Aleksandar Popov, predsednik Igmanske inicijative.

On ističe da neusaglašena politika premijera i predsednika države škodi ugledu zemlje i putu Srbije u EU.

– Ne može Vlada da radi jedno, a predsednik nešto sasvim drugo – keže Aleksandar Popov.

Vučić: Srbija podržava integritet BIH

Vlada Srbije na najjasniji način sprovodi politiku podrške i poštovanja integriteta i teritorijalnog suvereniteta Bosne i Hercegovine, i tu nema nikakve promene ni odstupanja, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić za beogradski list „Danas”.

– Vlada Srbije nije menjala politiku prema Bosni i Hercegovini – odgovorio je Vučić na pitanje „Danasa” da li su izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića o BiH i poruke koje šalje u suprotnosti sa politikom koju zastupa Vlada, odnosno – on kao premijer.

– Ono što sam ja govorio u vezi sa očuvanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasna politika Vlade, a to je ponavljam, podrška i poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, uz, razume se, očuvanje entitetske posebnosti Republike Srpske unutar BiH. To je politika Vlade Srbije i ona je potpuno jasna i precizna – istakao je premijer Vučić.

Vučić je naglasio da je on „govorio ono što je politika Vlade Srbije i to je ono što Vlada i sprovodi”.

 loading...