U životu svakog roditelja najvažniji datum jeste rođenje deteta. Posebno se pamti rođenje prvenca, jer tada roditelji nemaju iskustva i trude se da sve pripreme što je moguće bolje i lepše. I dok se neki roditelji pridržavaju starog običaja i za dete ne kupuju ništa dok se ne rodi, ima i onih koji žele spremno da dočekaju svog mezimca ili mezimicu.

 

Svi roditelji prvenstveno brinu o bezbednosti svog deteta, pa se u situacijama kada se njihova porodica uvećava često odlučuju za ugradnju video nadzora u svom domu. Ali pored toga razmišljaju i da prostor gde će dete boraviti urede tako da se ono u njemu savršeno oseća.

Često se dečija soba priprema mesecima unapred, a nekada prvobitni izbor ne bude i konačni, jer se možda boja zidova nije dobro uklopila sa samom rasvetom ili boja dečijeg kreveta nije u skladu sa bojama posteljine. Koliko je važno da vaša beba ima kvalitetan san, toliko je neophodno uskladiti boje i pripremiti adekvatnu rasvetu u sobi, jer će vam onda biti manje vremena potrebno da biste uspavali dete. Usklađena rasveta i boje u čitavom prostoru uticaće pozitivno na dete, a samim tim i na njegove snove.

Većina roditelja nema jasnu predstavu o tome koja je rasveta idealna za dečiju sobu, pa pokušavaju na različite načine da se upoznaju sa ovom materijom. Naime, u vremenu modernih tehnologija i savremenih trendova širok je asortiman proizvoda, ne samo za one sa dubljim džepom, već i za one koji ne bi potrošili čitavo bogatstvo za osvetljenje dečije sobe.

Tipovi rasvete za dečiju sobu
 

Za sve one koji ne znaju koji bi pravi izbor bio, preporučujemo najpre da krenete od toga da li je u pitanju dečak ili devojčica i koji je uzrast deteta. Svakako se za veću decu preporučuje korišćenje lampi zato što one propuštaju više svetlosti, a to manjoj deci ne odgovara.

Ukoliko želite da spojite lepo i korisno, pravi izbor za osvetljenje dečije sobe jesu svetleće lutke.

Naime, danas u ponudi ima plišanih igračaka koje pomoću jednog dugmeta svetle. Ovakva rasveta je omiljena kod dece, nije prejaka, a ujedno predstavlja lampu, ali i igračku koja će pomoći da se vaše dete brže uspava.

Međutim, ako ste skloni eksperimentisanju i želite da prostor vašeg deteta učinite bajkovitim, savetuje se da izaberete rasvetu koja je povezana sa utičnicom za struju.

Na tržištu se mogu pronaći razni oblici i boje, pa možete kupiti mačku, žirafu, psa ili neki drugi model, a uz to i izabrati odgovarajuće boje rasvete.

Istraživanja su pokazala da crvena i narandžasta ostavljaju najveći efekat na san deteta. Ova rasveta takođe može da bude podešena za automatsko gašenje na dnevnom svetlu, pa se može reći da se tako štedi električna energija.

Da li ipak želite dete da odvedete u svet bajki i sanjarenja? Ukoliko ste od onih roditelja koji bi učinili sve za dete, rasveta koja vam može pomoći u tome jeste ona koja omogućava projektovanje raznih slika na plafonu. Bez obzira da li se odlučite za nebeski svod pun zvezdica i sa Mesecom ili ste ipak za omiljene crtane junake svog deteta, važno je da znate kako bi trebalo ova rasveta da bude postavljena. Naime, treba odrediti odgovarajuću razdaljinu između projektora i slike, da vaša slika ne izgleda premalo ili preveliko.

Koja god da je rasveta u pitanju, trudite se da bude prilagođena uzrastu deteta, jer njena osnovna funkcija jeste da posluži za brže uspavljivanje vašeg deteta.