Neko eliminiše balkanske kriminalce, za sedam dana ubijena trojica

U Latinskoj Americi nastavlja se operacija eliminacije balkanskih kriminalaca. Nakon ubistva Gorana Stavrića i predaje Igora Mikole u Peruu, stigla je vest da je u Santa Kruzu u Boliviji ubijen hrvatski državljanin Goran Popović (39), rodom iz Donjeg Lapca

Smatra se da je ubijeni Goran Popović bio povezan sa saradnicima Darka Šarića, jednog od vođa balkansko-južnoameričke narkomafije koji se pod još nerasvetljenim okolnostima nakon više godina bekstva sredinom marta predao policiji Srbije i Crne Gore.

Latinoamericke likvidacije balkanskih kriminalaca učestale su nakon Šarićeve predaje, preneo je list.

Popović je ubijen u internet kafeu s tri metka u glavu i telo. Ubijeni je imao dokumente kao David Eterović Melgar, ali je policija utvrdila da se iza toga imena skrivao Goran Popović za kojim je bila raspisana Interpolova poternica zbog trgovine kokainom.

Goran Popović treća je žrtva mafijaških likvidacija u Boliviji u samo sedam dana, naveli su bolivijski mediji, a preneo “Jutarnji list”.

Mafijaški obračuni mogli bi biti povezani s nedavnom zaplenom tri tone kokaina u Čileu. Kokain vredan 60 miliona dolara stigao je iz Bolivije, objavila je policija.

Osam je osoba uhapšeno u operaciji planiranoj cetiri meseca.

Pod lažnim imenom Nikola Antonio Bonavia ubijen je i bivši arkanovac Goran Stavrić u Limi, navodno dok je bio u društvu s bivšim merčepovcem Igorom Mikolom koji je u bekstvu od 2005. kad je osuđen na pet godina zatvora zbog zlocina u Pakrackoj poljani. Nakon nekoliko dana skrivanja Mikola se prošle sedmice predao policiji.

Kako piše list, i ubijeni Goran Popović bio je pripadnik Crvenih beretki, odnosno Arkanovih Tigrova. Imao je državljanstva Hrvatske i Srbije. Rođen je 1974. u Donjem Lapcu, a istraživale su ga i hrvatska i srpska policija zbog šverca droge i oružja.

Goran Popović zvani Goksan nakon rata je s bivšim saborcima organizovao šverc velikih kolicina oružja i droge. Policija je sumnjala da sarađuje sa Slobodanom Kašicem, Splićaninom kojem se sudilo za 557 kilograma kokaina zaplenjenog u Rijeci, a bio je i povezan sa grupom kojoj se sudilo u Beogradu nakon zaplene 170 kilograma bolivijskog kokaina u Solunu.

Popović je jedno vreme 2005. godine živeo u Zagrebu, u bekstvu od pravosuđa Srbije. Godinu dana ranije s bratom Zoranom je pobegao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gde su bili na odsluženju kazne od šest godina zatvora zbog toga što su 2001. oteli podgorickog preduzetnika Dušana Krstovića.

Kad je Zoran Popović iduće godine uhapšen u Sloveniji, njegov advokat tražio je da ga se izruči Hrvatskoj jer je “iz sigurnosnih razloga” želeo ostatak kazne odležati u nekom od hrvatskih zatvora.

Popovići su pobegli iz Mitrovice mesec dana pre nego što su mogli biti pušteni na uslovnu slobodu, a njihov advokat je tvrdio da im je u zatvoru život bio ugrožen, preneo je “Jutarnji list”.

Hrvatska policija pratila je braću Gorana i Zorana Popovića 2009. i 2010. godine kad su utvrdili da su sa svojim bivšim kolegama iz Crvenih beretki organizovali razgranati šverc oružja iz Rusije i Ukrajine u niz zemalja, od Srbije i Makedonije do Amerike, Španije i Holandije.

Bivši pripadnici Arkanovih Crvenih beretki i Zemunskog klana razmilili su se po zemljama Južne Amerike gde su godinama organizovali šverc narkotika prema Evropi.

Hrvatskoj policiji je bilo poznato da se sada ubijeni Goran Popović kretao po Latinskoj Americi bez problema prelazeći granice Bolivije, Perua, Ekvadora, Brazila, Argentine i Venezuele, navodi “Jutarnji list”.